onthulling gouden pronkstuk museumweek fries museum

onthulling gouden pronkstuk museumweek fries museum

22 april 2015

In het kader van Nationale Museumweek wordt op donderdag 23 april in Leeuwarden het gouden pronkstuk van het Fries Museum onthuld. Tijdens het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 april, het tweede weekend van de Museumweek, is er weer van alles te zien, te horen en te doen in het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum. Kinderen kunnen op speurtocht door het Fries Verzetsmuseum, met het Doeboek door het Fries Museum of het raadsel van de zilveren vork oplossen bij de tentoonstelling van de Kameleon. De musea zijn in dit weekend toegankelijk voor 1 euro per persoon.

onthulling gouden pronkstuk

Tijdens deze eerste Nationale Museumweek (voorheen Museumweekend) worden museumschatten van zeven musea op spectaculaire wijze uitgelicht. Het Fries Museum is door de Museumvereniging uitgekozen als een van die zeven musea. Op donderdag 23 april vindt middels een groot live event de onthulling van het Gouden Pronkstuk plaats op de Lange Pijp in Leeuwarden om 10.15 uur.

op beZOEK in het fries verzetsmuseum

Voor alle speurneuzen vanaf 6 jaar heeft het Fries Verzetsmuseum een speurtocht klaarliggen. De speurtocht gaat door het hele Verzetsmuseum en is af te halen bij de activiteitenbalie. Wat maakten mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog mee in Friesland? Wie was Jan de Rooy en aan wie gaf een Duitse militair een paar schoenen? Je ontdekt het allemaal! Heb je de speurtocht af? Dan ligt er een cadeautje voor je klaar.

doeboek

Ontdek de tentoonstelling Ferhaal fan Fryslan met het Doeboek. Kijk, denk, speel en doe. Ontdek van alles over bijzondere voorwerpen in deze zaal, zoals `de schat van Hallum': wat is dit eigenlijk voor schat en hoe is deze gevonden? Of de stokbeurs: een portemonnee aan een stokje. Waarom werd deze gebruikt? En het leuke aan het Doeboek, is dat je het mee naar huis kunt nemen om verder te ontdekken.

raadselkaart

Los samen met je ouders of grootouders het raadsel van de zilveren vork op. Gewapend met een raadselkaart ga je door het museum op zoek naar aanwijzingen en antwoorden. Ontdek de geheime code die toegang geeft tot een speciale kamer. Hier ontdek je hoe het precies zit met de zilveren vork.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslan, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.