Vluchtelingenproblematiek: het is nu tijd om te handelen

23/04/2015

Vluchtelingenproblematiek: het is nu tijd om te handelen

"Aan de zuidkant van Europa doet zich een drama voor en te lang heeft Europa afgewacht. Het is nu tijd om te handelen." Dat zei Europa-woordvoerder Pieter Omtzigt tijdens het debat in de Tweede Kamer dat vooraf ging aan de Europese Top over de vluchtelingenproblematiek in het Middellandse Zeegebied.

Omtzigt stond stil bij de humanitaire nood van drenkelingen die gered moeten worden, de misdaden die mensensmokkelaars begaan en de langdurige problemen in Libie Syrie, Irak en Jemen. Europa mag volgens het CDA de ogen niet sluiten voor het leed van vluchtelingen die getekend worden door de dreiging van oorlog, terreur en conflicten. Aan de andere kant is `grenzen dicht' een kreet van de VVD die niet waargemaakt kan worden.

Deze crisis laat zich kortom niet door naieve ruimhartigheid noch door botte `grenzen-dicht-retoriek' bezweren, aldus Omtzigt.

Wat het CDA betreft moet zoveel mogelijk voorkomen worden dat schepen de oversteek gaan maken. Een marineblokkade kan hieraan bijdragen. Vervolgens moet Europa, met de hulp van de VN, veilige centra opzetten in Afrika en het Midden Oosten. Vooral daar moet de opvang van vluchtelingen plaatsvinden.

Omtzigt noemde ook de ontheemdenstatus. Deze status kan voor echte vluchtelingen in Europa een tijdelijk oplossing bieden. De ontheemdenstatus geeft een tijdelijk recht op verblijf dat na enkele jaren weer afloopt. Deze vluchtelingen kunnen na afloop van een oorlogssituatie weer bijdragen aan de opbouw van hun land. Zo realiseren we veiligheid en onderdak, maar wel gericht op terugkeer.

Tot slot heeft het CDA benadrukt dat draagvlak voor het asielbeleid in Nederland belangrijk blijft. Gemeenten vinden bijvoorbeeld steeds moeilijker huizen voor statushouders. Teveel andere acuut woningzoekenden kunnen inmiddels geen huis meer krijgen. Gemeenten moeten soms tot 60 % van hun vrijkomende sociale woningvoorraad aan vluchtelingen toewijzen. Het CDA heeft daarom het Kabinet gevraagd of het bereid is een aantal asielzoekerscentra zo in te richten dat ze ook voor langere tijd bewoonbaar zijn. Deze kunnen dan worden ingericht voor vluchtelingen met een ontheemdenstatus.