Nyenrode Health organiseert conferentie innovatie en ondernemerschap in de zorg

Op 21 april 2015 vond de conferentie `Gezondheidszorg 2015: `Verandering door innovatie en ondernemerschap' plaats op Nyenrode. De conferentie is een initiatief van het kennisinstituut Nyenrode Health met als doel vorm en richting te geven aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg door het delen van kennis en vaardigheden. Op het evenement waren meer dan 60 professionals uit de gezondheidszorg afgekomen om de toekomst van de sector te bespreken.

De conferentie werd in het Koetshuis van Nyenrode geopend door de rector magnificus van Nyenrode prof. dr. Misa Dzoljic, zelf ook actief geweest in verandermanagement en organisatieontwikkeling in de gezondheidszorg. Aansluitend sprak drs. Geert De Kousemaeker van KIWA Carity over de gedragsverandering die nodig is nu zorginstellingen steeds vaker ondernemers worden. Hij pleit voor meer samenwerkingen en het bundelen van krachten binnen de gezondheidszorg. Drs. Jose G. Manshanden, lid directieraad Gemeente Utrecht vertelde onder meer over het stimuleren van zelf-organiserend vermogen van burgers. In de presentatie van dr. Sam Solaimani, Assistant Professor op Nyenrode, gaf hij aan dat het in de gezondheidszorg niet gaat om de grote innovaties, maar juist de kleine innovaties die waarde toegevoegen voor de patient veel belangrijker zijn.

Na de pauze sprak drs. Diana Monissen van De Friesland Zorgverzekeraar over het betrekken van de client bij het bieden van de juiste zorgverzekering. In de presentatie van drs. Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg Rabobank Nederland, werd ingegaan op de veranderingen in financieringssystemen in de zorg en gaf aan dat we nu in de overgang zitten van marktwerking naar het creeren van waarde voor de client. Als laatste spreker deelde drs. Rob Hoogma van zorgverlener Stichting Siza de strategie van de stichting om technologie in te zetten bij langdurige zorg. In de middag werden tijdens Round Tables actuele onderwerpen uit de zorg in groepen besproken met kenniscentra en faculteitsleden van Nyenrode.

Mede-initiator en Managing Director Nyenrode Health Theo van de Schepop kijkt tevreden terug op het evenement: `Met de kennis die gedeeld is tijdens de conferentie hebben wij een kleine stap gezet om te kijken hoe we de zorg betaalbaar en toegankelijk kunnen maken door innovatie en ondernemerschap. Ook dr. Sjoerd de Blok, mede-initiator en Director Executive Development bij Nyenrode is enthousiast: "Een terugkerend element tijdens deze conferentie was dat het steeds belangrijker wordt om de client centraal te zetten om te blijven innoveren in de gezondheidszorg. Wij gaan nu alle conclusies van de Round Tables verzamelen en uitwerken, zodat we de volgende stappen kunnen zetten naar de gezondheidszorg van de toekomst."