Daklozenopvang wil ander bed-bad-brood akkoord

De daklozenopvang, verenigd in de Federatie Opvang, ziet geen heil in het akkoord over de opvang van ex-asielzoekers. Mensen horen niet over straat te zwerven. Dit akkoord leidt daar wel toe. Bestaande opvanglocaties voor ex-asielzoekers moeten sluiten en hun mensen naar de grote steden sturen. Het is onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken. Het is slecht voor de mensen en de overlast op straat neemt toe.

Na de bedenktijd die ongedocumenteerde mensen in de vijf grote steden hebben, verwijst het kabinet naar de reguliere daklozenopvang. De daklozenopvang is geen bewaarplaats voor mensen. Het kabinetsbeleid leidt tot een draaideureffect. Van de straat naar opvang en weer terug op straat. De daklozenopvang vangt dakloze mensen op met als doel perspectief op een nieuw bestaan.

Wat wel werkt is opvang met gerichte begeleiding, ook gericht op terugkeer. Bij de huidige noodopvang voor ongedocumenteerde mensen blijkt dat asielprocedures niet altijd zorgvuldig zijn doorlopen. En dat mensen nog mogelijkheden hebben en onterecht op straat zwerven. De Federatie Opvang pleit daarom voor een humane opvang met begeleiding op maat, persoonsgericht. Erkend moet worden dat er ook een groep is die nooit terug zal kunnen.