Eerste scherpschutterscursus Bagdad afgerond

Nieuwsbericht | 23-04-2015 | 12:15

De eerste 6 weken durende scherpschutterstraining in het Iraakse Bagdad zit erop. Die stond onder leiding van 10 militairen, onder wie 2 instructeurs van het Korps Commando Troepen. Vandaag namen 18 Irakese leerlingen hun certificaat in ontvangst.

Op 11 maart begonnen 24 Irakese militairen aan de opleiding. Ze schoten daarbij voornamelijk met de M24, een Amerikaans scherpschuttersgeweer en het hoofdsniperwapen van het Iraakse leger. De leerling-snipers kregen onder meer les in het schieten vanaf bekende en onbekende afstand, navigeren en het volgen van doelen. Verder maakten ze observatieposten in een stedelijke omgeving en schoten op bewegende en snel verdwijnende doelen. Ze sloten de opleiding af met een `stress shoot'. Hierbij moesten de snipers in teamverband doelen uitschakelen onder zware mentale en fysieke omstandigheden.

Uitvallers en leiders

Na verschillende toetsmomenten vielen 6 leerlingen uit omdat ze niet voldeden aan de gestelde eisen. Wel zijn 2 leerlingen geselecteerd, zij lieten een grote mate van natuurlijk leiderschap en leervermogen zien. Zij worden nu begeleid om bij de volgende cursus zelf als instructeur op te treden. Het doel is om uiteindelijk een solide en bekwame Iraakse instructeursgroep neer te zetten, die zelfstandig de sniperopleiding verzorgt.

De overige 16 snipers worden verdeeld over de 3 Iraakse Special Forces Bataljons, voor directe inzet tegen terreurgroep ISIS in Irak.

Strijd tegen ISIS

Om Irak beter te wapenen tegen ISIS verzorgen Nederlandse militairen meerdere opleidingen. Marine- en landmachtinstructeurs geven momenteel een commando-opleiding in Bagdad. Nederlandse trainers leiden daarnaast vanaf half februari Koerdische Peshmerga-strijders op tot infanteristen in Erbil. Elders in het Midden-Oosten zijn Nederlandse F-16's gestationeerd om ISIS vanuit de lucht te bestrijden.