Stoffen uit wormeneitjes goed voor metabolisme

Stoffen uit wormeneitjes goed voor metabolisme Naar overzicht

23 april 2015 | NIEUWSBERICHT

Moleculen die worden uitgescheiden door eitjes van de parasitaire worm Schistosoma mansoni verhogen de insulinegevoeligheid van te dikke muizen. Dat vermindert de kans op diabetes type 2. Er zijn aanwijzingen dat dit bij mensen vergelijkbaar werkt.

De onderzoekers infecteerden obese muizen met de worm Schistosoma mansoni, in tropische landen een beruchte veroorzaker van de ziekte Bilharzia.De dieren kwamen hierna 62 procent minder aan dan muizen die niet besmet werden, terwijl beide groepen hetzelfde calorierijke dieet kregen. Ook de insulinegevoeligheid van de besmette muizen verbeterde. Dat schrijven LUMC-onderzoekers deze maand in het vaktijdschrift The FASEB Journal.

Eitjes fijnmalen

"Er waren al aanwijzingen dat worminfecties effect hebben op het metabolisme", vertelt laatste auteur dr. Bruno Guigas, onderzoeker bij de afdeling Parasitologie van het LUMC. Een aantal onderzoeken toont daarnaast aan dat mensen die geinfecteerd zijn met parasitaire wormen een betere insulinegevoeligheid hebben. Maar zo'n infectie is geen pretje. Daarom keken de onderzoekers of ze in plaats van de hele worm alleen de actieve stoffen konden geven. In eerder onderzoek is gevonden dat deze zich bevinden in de eitjes van de worm. "We hebben de eitjes fijngemalen en vervolgens geinjecteerd bij de muizen. Hierdoor vielen de muizen niet af, maar verbeterde hun insulinegevoeligheid wel", aldus eerste auteur promovenda Leonie Hussaarts.

Insulinegevoeligheid na behandelen

De volgende stap is onderzoeken welke stof of stoffen dit gunstige effect heeft. "De eieren van de worm scheiden in de gastheer namelijk honderden stoffen uit. Als we weten welke daarvan de insulinegevoeligheid verbeteren, zouden we die na kunnen maken en testen of dit diabetes tegen kan gaan", aldus Guigas. Prof. Maria Yazdanbakhsh van de afdeling Parasitologie onderzoekt in Indonesie, waar infecties met wormen veel voorkomen, of de insulinegevoeligheid van mensen verslechtert door de infectie te behandelen.

Macrofagen

De onderzoekers willen ook weten aan welke receptoren en op welke cellen de werkzameze stof bindt, want het werkingsmechanisme is nu nog een black box. Hussaarts: "Het meest waarschijnlijke is dat de stoffen uit de eieren op immuuncellen van de gastheer werken. Andere onderzoekers hebben namelijk laten zien dat een bepaald type macrofagen tegen insulineresistentie kan beschermen, en wij zagen de aantallen van deze afweercellen omhoogschieten na het geven van de eieren. Maar er zou ook een direct effect op metabole cellen, zoals levercellen en vetcellen kunnen zijn." "Ook dat onderzoeken we nu", aldus Guigas.

Het wetenschappelijke artikel over deze studie is verschenen in The FASEB Journal.