D66 uit zorgen over mogelijke bezuiniging op zorgbudgetten door het Rijk

Persbericht, D66 Rotterdam

Donderdag 23 april 2015

D66 uit zorgen over mogelijke bezuiniging op zorgbudgetten door het Rijk

In de raadsvergadering heeft D66 Rotterdam vandaag haar zorgen geuit over een mogelijke, tussentijdse, bezuiniging door het Rijk op de zorgbudgetten van gemeenten. Robin de Roon, woordvoerder zorg van D66 Rotterdam: “Als het kabinet nu besluiten om Rotterdam voor tientallen miljoenen te korten op de Jeugdzorg en de Maatschappelijke Ondersteuning, komt de zorg in onze stad acuut in gevaar. Bovendien handelt het kabinet hiermee tegen de financiële regels in. Halverwege de wedstrijd de spelregels aanpassen is not done”.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten liet onlangs weten dat het ministerie van Volksgezondheid voornemens is om tientallen miljoenen te bezuinigen op de budgetten voor Jeugdzorg en de WMO. Deze bezuiniging zouden voortkomen uit het feit dat het kabinet meer heeft uitgegeven aan de zware, langdurige zorg, dan zij had begroot. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet haar eigen tekorten verhaalt op de gemeenten, die sinds enkele maanden verantwoordelijke zijn voor de uitvoering van de Jeugdzorg en de Maatschappelijke Ondersteuning.

Het college van burgemeester en wethouders gaf aan het een zeer verkeerde keuze te vinden van het kabinet. De zorg is door Rotterdam voor dit jaar al ingekocht. Daarom zou een tussentijdse bezuiniging direct gevolgen hebben op de zorg in de stad en voor de begroting van de gemeente. Het college zegde toe zich fel te zullen verzetten tegen deze bezuiniging. “We zijn zeer tevreden met deze reactie van het college en hopen dan ook dat haar invloed het kabinet weerhoudt van dit krankzinnige plan”, sluit De Roon af. Ook andere fracties in de gemeenteraad gaven aan hierover in gesprek te treden met hun kamerleden in Den Haag.

Aan: De voorzitter van de Gemeenteraad

Stadhuis Rotterdam Coolsingel 40 3011 AD Rotterdam

Aanvraag Actualiteitendebat

Betreft: Mogelijke bezuinigingen op WMO en Jeugdzorg

Rotterdam, 15 april 2015

Geachte voorzitter,

Onlangs berichtte VNG dat het ministerie van VWS voornemens is om lopende het jaar 2015 gemeenten te korten op de macrobudgetten voor Jeugd en WMO. De aanleiding zou zijn dat het gebruik van de AWBZ in 2014 is toegenomen. Als peiljaar voor het bepalen van de gemeentelijke budgetten voor Jeugd en WMO is 2013 aangehouden. Het ministerie schijnt nu opnieuw naar de cijfers van 2014 te hebben gekeken en schijnt te hebben geconstateerd dat de benodigde middelen voor Jeugd en WMO dat jaar lager waren dan geschat, terwijl de kosten voor de AWBZ juist hoger bleken dan begroot. De AWBZ wordt bekostigd door de rijksoverheid. Dat het kabinet een budgettair probleem heeft in een ander domein mag er niet toe leiden dat de spelregels tussentijds veranderen voor gemeenten. Hierdoor kan de continuïteit van zorg in gevaar komen.

De VNG geeft aan dat een tussentijdse korting op de gemeentelijke zorgbudgetten, ruim 3 maanden na het doorvoeren van de decentralisaties, zorgt voor onrust bij zowel gemeenten als bij de partijen waar zij de zorg hebben ingekocht en dat die bovendien onwettig is. Het schijnt te gaan om een korting van, voor Rotterdam, tientallen miljoenen. Als het ministerie van VWS inderdaad voornemens is deze korting in 2015 door te voeren dan heeft dit zeer grote consequenties voor de zorg voor de jeugd en de uitvoering van de WMO in Rotterdam. De fractie wil dan ook weten wat hierover bij het college bekend is en wat het college doet om te voorkomen dat het ministerie en het kabinet deze bezuiniging op Rotterdam afwentelt.

Met vriendelijke groet,

Robin de Roon

D66 Rotterdam