Schilderij van het jaar 2015 van start

De vierde editie van Schilderij van het jaar is gestart. Ook dit jaar kunnen alle in Nederland actieve schilders meedingen naar de hoofdprijs van EUR 2015,-. Inschrijven kan via de website en deelnemers kunnen maximaal vier afbeeldingen van werk in natte techniek voor deze wedstrijd uploaden.

Inzenden kan tot en met 31 september, waarna een vakjury en het publiek de ingezonden kunstwerken beoordelen. Naast de hoofdprijs krijgt de winnaar van Schilderij van het jaar onder meer een expositie in CODA Museum in Apeldoorn. In 2014 deden 632 kunstenaars mee aan Schilderij van het jaar met in totaal 1173 schilderijen. De organisatie rekent dit jaar op minimaal 700 deelnemers.

Met de verkiezing Schilderij van het jaar beoogt de organisatie de waardering voor de Nederlandse schilderkunst en de bekendheid van Nederlandse schilders te vergroten. Daarnaast wil zij een zo groot mogelijk online overzicht van de Nederlandse hedendaagse schilderkunst realiseren.

Deelnemende schilders zijn geheel vrij in het onderwerp, de techniek - van aquarel tot olieverf - en het formaat van de aan te leveren werken. De stem van het publiek is deels van belang om te komen tot de winnaar van het Schilderij van het jaar. De belangrijkste rol is echter weggelegd voor de vakjury. De juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van de (hedendaagse) schilderkunst. Onder hen Carin Reinders, directeur van CODA Museum in Apeldoorn, en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur.

Naast een winnaar levert de verkiezing van het Schilderij van het jaar ook vijftien finalisten op. Zij mogen in het voorjaar van 2016 eveneens hun werk exposeren in CODA Museum in Apeldoorn, samen met de vijftien finalisten van de Belgische editie van Schilderij van het jaar. Alle informatie over onder meer deelname en beoordeling is te vinden op www.schilderijvanhetjaar.nl en is ook te volgen via de Facebookpagina (www.facebook.com/SchilderijVanHetJaar).