De vrijheidssymboliek van Grutte Pier overstijgt Leeuwarden in glimmend goud tijdens Nationale Museumweek

Nationale Museumweek | Leeuwarden | 23 april 2015

De vrijheidssymboliek van Grutte Pier overstijgt Leeuwarden in glimmend goud tijdens Nationale Museumweek

Leeuwarden - 23 april 2015

Elke Fries kent het zwaard van Grutte Pier. Maar geen Fries zag het ooit 28 meter lang in glimmend goud boven de stad uit stijgen. Donderdagochtend werd het zevende, en voorlopig laatste, pronkstuk onthuld op de Lange Pijp in Leeuwarden ter ere van de Nationale Museumweek. De goudkleurige replica van het bekende zwaard van Grutte Pier staat symbool voor de Friese vrijheid. De heer Feitsma, loco-burgemeester van Leeuwarden, de heer Shapiro, acteur, de heer Van der Velden, hoofd collecties van het Fries Museum en de heer Ritsma, viervoudig wereldkampioen schaatsen, presenteerden de gouden replica, de trots van het Fries Museum.

Het Fries Museum zit in het hart van onze Friezen, aldus loco-burgemeester Feitsma. “Als culturele hoofdstad van 2018 toont Leeuwarden niet alleen een spiegel naar het verleden, maar ook een venster naar de toekomst. Het zwaard van Grutte Pier vormt een onlosmakelijk onderdeel van onze geschiedenis."

Hoofd collecties Van der Velden: “Het Zwaard van Grutte Pier symboliseert de Friese vrijheidsstrijd. Voor de Hollanders was Grutte Pier een piraat, maar voor de Friezen is hij een vrijheidsheld.”

Greg Shapiro: “De grond van Friesland is altijd vruchtbaar geweest en toch waren indringers niet welkom. Dat maakt het zwaard zo bijzonder. Het staat symbool voor vrijheid en onafhankelijkheid.”

De trotse Friese boer Grutte Pier trok zo’n vijfhonderd jaar geleden met dit enorme zwaard ten strijde tegen de Hollanders. Hij is een held voor de Friezen, maar werd gezien als een piraat door de rest van het land. Om vriend en vijand te onderscheiden, liet hij men de mythische zin: ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries' uitspreken. Tot vandaag de dag bekend bij elke Fries. Rintje Ritsma: ‘Mijn vader heeft mij als klein jongetje al de lessen bijgebracht over de explosieve Grutte Pier.”

De Nationale Museumweek duurt nog tot en met 26 april 2015. Meer dan 400 musea tonen hun gouden pronkstukken en vele andere museumschatten. Klik hier voor alle high res. foto's van de onthulling

Onthulling van het laatste pronkstuk in Leeuwarden

Het zwaard van Grutte Pier, te bezichtigen in het Fries Museum in Leeuwarden.

Het zwaard van Grutte Pier staat nog tot en met vrijdag 24 april op de Lange Pijp in Leeuwarden. Wij roepen iedereen op om massaal met een eigen favoriete “Gouden” museumschat op de foto te gaan. Dat kan via Instagram, Twitter of Facebook met de hashtags #museumweekNL en #OnsEchteGoud. Creëer een eigen social media happening! Iedere dag verloten wij onder de allerleukste inzendingen een aantal Museumkaarten.

Over Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek wil samen met de musea een zo groot mogelijk publiek bereiken door te verrassen, te prikkelen en te inspireren met kunst en erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud! Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het thema ‘Ons echte goud’. Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van alle musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek is geen eenmalig initiatief maar krijgt volgend jaar een vervolg. De Nationale Museumweek wordt mede mogelijk gemaakt door deelnemers aan de Bank Giro Loterij.