MSD kondigt onderzoeksresultaten aan van fase 2/3-studie van de behandeling van chronische hepatitis C met Grazoprevir/Elbasvir in patienten met chronische nierziekte

MSD kondigt onderzoeksresultaten aan van fase 2/3-studie van de behandeling van chronische hepatitis C met Grazoprevir/Elbasvir in patienten met chronische nierziekte

C-SURFER studie is de eerste in zijn soort die de volledige orale behandeling zonder Ribavirine onderzoekt van hepatitis C in behandelingsnaieve patienten en patienten die al eerder een behandeling hebben ondergaan voor chronische nierziekte in een gevorderd stadium en infectie van het hepatitis C-virus genotype 1

WENEN - (Business Wire)

MSD, bekend als Merck (NYSE:MRK) in de Verenigde Staten en Canada, kondigde vandaag de publicatie aan van de eerste gegevens van C-SURFER, het klinische fase 2/3-onderzoek dat het bedrijf heeft uitgevoerd waarbij onderzoek werd gedaan naar de eenmaal dagelijkse tabletinname-behandeling met grazoprevir (100mg) en elbasvir (50mg) bij patienten met chronische nierzieken die geinfecteerd zijn met het chronische hepatitis C-virus (HCV) van het genotype 1 (GT1).^1 Aan de studie namen behandelingsnaieve patienten deel en patienten die eerder geen baat hadden bij de HCV-behandeling met PEG-interferon, met of zonder cirrose, die allen in stadium 4 of 5 van chronische nierziekte verkeerden.^2 Na 12 weken van behandeling met grazoprevir en elbasvir, toonde 99 procent (115/116) van de patienten in de vooraf bepaalde primaire groep voor de analyse van de gegevens van de werkzaamheid, een duurzame virologische respons 12 weken na de behandeling te hebben voltooid.^3 Deze gegevens zullen vandaag worden gepresenteerd op The International Liver Congress^TM 2015 - het 50^e jaarlijkse congres van de European Association for the Study of the Liver (E-Poster #LP02 met recente informatie).

"Er bestaat een enorme behoefte naar een behandeling van de hepatitis C-virusinfectie in patienten die in een gevorderd stadium van chronische nierziekte zijn," zei Dr. Howard Monsour, Jr., hoofd hepatologie, Houston Methodist Hospital, Houston, Texas, V.S. "In deze studie waarbij voor het eerst een volledig orale behandeling zonder ribavirine werd onderzocht bij behandelingsnaieve en behandelingservaren patienten met chronische nierziekte, bleek dat de behandeling gedurende 12 weken met grazoprevir en elbasvir bij de studiegroep met HCV van het genotype 1 doeltreffend was."

Het C-SURFER -fase 2/3 klinische onderzoek is een gerandomiseerde evenredige groep- en placebogecontroleerde studie waarbij onderzoek wordt gedaan bij patienten met een chronische HCV GT1-infectie met chronische nierziekte in een gevorderd stadium, met of zonder cirrose. De patienten werden gerandomiseerd in een of twee studiearmen:

* Een onmiddellijke behandelingsgroep, grazoprevir plus elbasvir (blind), eenmaal dagelijks gedurende 12 weken (n=111);

* Een uitgestelde behandelingsgroep, aanvankelijk placebo (controle-arm) gedurende 12 weken gevolgd door een follow-up periode van vier weken en vervolgens een behandeling met grazoprevir plus elbasvir (open label) eenmaal dagelijks gedurende 12 weken (n=113).

Bovendien ontvingen 11 patienten grazoprevir plus elbasvir (open label) eenmaal dagelijks gedurende 12 weken met een intensieve farmacokinetische monsterneming.

Van de 122 patienten die grazoprevir plus elbasvir ontvingen, was 83 procent behandelingsnaief, 36 procent had diabetes, 18 procent verkeerde in stadium 4 van chronische nierziekte, 82 procent was in stadium 5 van chronische nierziekte, 75 procent ontving hemodialyse, en 45 procent was Afro-Amerikaans. Van deze patienten die ten minste een dosis grazoprevir plus elbasvir ontvingen, werd vijf procent (6/122) uitgesloten van de vooraf bepaalde primaire groep voor de doeltreffendheidsanalyse, of van de gewijzigde volledige reeks analyses, omdat gegevens ontbraken vanwege overlijden of het voortijdig stoppen om redenen die geen betrekking hadden op het studiemedicijn. In de gewijzigde volledige analyseserie toonde 99 procent (115/116) van de patienten die grazoprevir plus elbasvir ontvingen een duurzame virologische respons 12 weken na voltooiing van de behandeling. Een patient met GT1b-infectie, zonder cirrose, die intolerantie toonde voor interferon, had een terugval van het virus in follow-up week 12. Binnen de gewijzigde volledige analyseserie bleek de effectiviteit consistent in de geevalueerde subgroepen. Een ondersteunende analyse toonde dat van alle 122 patienten die ten minste een dosis grazoprevir plus elbasvir ontvingen in de onmiddellijke behandelingsgroep-armen, zelfs patienten die niet de studie afmaakten om redenen die geen betrekking hebben op het studiemedicijn, 94 procent (115/122) van de patienten een duurzame virologische respons had 12 weken na voltooiing van de behandeling.

"Het uitgebreide klinische ontwikkelingsprogramma van MSD behelst studies die zijn gericht op behandelingen waarbij eenmaal daags een medicijn wordt gebruikt voor de verschillende patientengroepen met chronische HCV, waaronder een specifiek type patienten met co-morbiditeit, zoals chronische nierziekte in een gevorderd stadium," zei Dr. Eliav Barr, vice president, infectieziekten, Merck Research Laboratories, een Amerikaanse afdeling van Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J.,V.S. "Deze gegevens onderstrepen hoe deze nieuwe recente ontwikkelingen in de behandeling van chronische hepatitis C nieuwe mogelijkheden bieden voor een groot aantal patientengroepen waarbij het moeilijk was een duurzaam herstel van het virus te verkrijgen."

Geen van de patienten in de onmiddellijke behandelingsarmen onderbraken de behandeling vanwege neveneffecten, terwijl vier procent (5/113) van de patienten in de vergelijkende placebofase van de uitgestelde behandelingsarm de behandeling staakte vanwege nevenwerkingen. De gerapporteerde aantallen van ernstige nevenwerkingen waren 14 procent (16/111) in de onmiddellijke behandelingsarmen en 17 procent (19/113) in de placebogecontroleerde uitgestelde behandelingsarm. De meest voorkomende nevenwerkingen van de behandeling in de onmiddellijke behandelingsarm en uitgestelde behandelingsarm waren hoofdpijn (17%, 17%), misselijkheid (15%, 16%) en moeheid (10%, 15%). Vier patienten overleden tijdens de beginfase van de behandeling en gedurende de eerste 14 follow-up dagen. Een patient (1%) in de open label-arm overleed aan een hartinfarct (niet in verband te brengen met het studiemedicijn) en drie patienten (2%) in de placeboroep overleden aan een aneurisma van de aorta, longontsteking en onbekende oorzaak.

Op 8 april 2015 kondigde het bedrijf aan dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aan grazoprevir/elbasvir de status van "doorbraaktherapie" heeft toegekend voor de behandeling van patienten met chronische HCV GT1 en renale ziekte. Deze Breakthrough Therapy-benoeming is bedoeld ter versnelling van de ontwikkeling en het onderzoek van een kandidaat-medicijn waarvoor plannen bestaan dit alleen, of in combinatie te gebruiken voor de behandeling van een ernstige levensbedreigende ziekte of conditie, indien voorlopig klinisch bewijs aantoont dat het geneesmiddel een belangrijke verbetering kan brengen ten aanzien van de bestaande therapieen voor een of meer klinisch belangrijke eindpunten.

Over C-SURFER

C-SURFER is een fase 2/3-klinische studiedie het onderzoeksgeneesmiddel grazoprevir plus elbasvir van MSD gedurende een periode van 12 weken evalueert in patienten met chronische HCV GT1 en met chronische nierziekte in een gevorderd stadium (stadia 4 en 5 waaronder patienten die hemodialyse krijgen) met of zonder zonde levercirrose, waartoe patienten horen met HCV-infectie die het moeilijkst te behandelen zijn.

Over chronische HCV-infectie en chronische nierziekte

Chronische HCV-infectie is zowel een oorzaak als een complicatie van de behandeling van chronische nierziekte. Bij patienten met chronische nierziekte wordt HCV-infectie geassocieerd met een verhoogd risico van een versneld verlies van de resterende nierfunctie, mislukken van niertransplantatie en overlijden. Bovendien vertegenwoordigen patienten met chronische HCV-infectie en chronische nierziekte in een gevorderd stadium een behoefte waaraan niet is voldaan vanwege het gebrek aan bewezen behandelingsopties voor HCV in deze groep.

Over Grazoprevir/Elbasvir

Grazoprevir/elbasvir is een onderzoeksgeneesmiddel voor een behandeling waarbij eenmaal dagelijks een enkel tablet grazoprevir (NS3/4A-proteaseremmer)en elbasvir (NS5A (NS3/4A-replicatiecomplex-remmer) wordt ingenomen. Grazoprevir/elbasvir maakt deel uit van het uitgebreide programma van klinische studies van MSD, en wordt onderzocht voor meervoudige HCV-genotypes en in patienten waarbij behandeling moeilijk is, zoals patienten met een samengaande HIV/HCV-infectie, chronische ziekte in een gevorderd stadium, geerfde bloedziekten, levercirrose en patienten die een opiaatvervangende behandeling krijgen.

Verbintenis van MSD met HCV

Al bijna 30 jaar heeft MSD een leidende rol in het zoeken naar een oplossing voor de HCV-epidemie. Dankzij de inzet van de ervaren wetenschappers bij MSD, de hulpbronnen en het mondiale dekkingsgebied van het bedrijf kunnen vernieuwende resultaten worden geleverd voor de gezondheidszorg ter ondersteuning van personen over de hele wereld die aan HCV lijden.

MSD

Het MSD van vandaag is wereldleider op het gebied van gezondheidszorg en werkt mee aan een gezonde wereld. MSD is een handelsnaam van Merck & Co., Inc., en is gevestigd in Kenilworth, N.J., V.S. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieen en gezondheidsproducten voor dieren, zetten wij ons in voor klanten in meer dan 140 landen om vernieuwende oplossingen voor de gezondheid te leveren. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot de gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma's en samenwerkingsverbanden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.msd.com.

Toekomstgerichte verklaring

Dit persbericht bevat "toekomstgerichte verklaringen" volgens de term zoals die is vastgelegd in de Amerikaanse "Private Securities Litigation Reform Act" van 1995. Deze mededelingen berusten op de huidige overtuigingen en verwachtingen van het management van MSD en zijn onderhevig aan aanzienlijke risico's en onzekerheden. Er bestaan geen garanties ten aanzien van pijplijnproducten dat deze producten de noodzakelijke regelgevende goedkeuringen krijgen of dat deze succesvol zijn op de markt. Indien onderliggende veronderstellingen onjuist of risico's of onzekerheden bevatten, kunnen de werkelijke resultaten verschillen van de informatie in de toekomstgerichte verklaringen.

Risico's en onzekerheden omvatten, maar zijn niet beperkt tot, algemene industriele omstandigheden en de concurrentie; algemene economische factoren, met inbegrip van rente-en wisselkoersschommelingen; de invloed van de farmaceutische regelgeving voor de industrie en de gezondheidszorg wetgeving in de Verenigde Staten en internationaal; mondiale trends wat de kostenbeheersing van de gezondheidszorg betreft; technologische ontwikkelingen, nieuwe producten en patenten verkregen door concurrenten, uitdagingen inherent aan de ontwikkeling van nieuwe producten, waaronder het verkrijgen van goedkeuring; het vermogen van MSD om toekomstige marktomstandigheden accuraat te voorspellen; productieproblemen of vertragingen, financiele instabiliteit van de internationale economie en soeverein risico; afhankelijkheid van de effectiviteit van de octrooien van Merck & Co en andere beschermingen voor innovatieve producten; en de blootstelling aan geschillen, waaronder octrooigeschillen, en/of regelgevende acties.

Merck aanvaardt geen enkele verplichting om de toekomstgerichte verklaringen bij te werken, naar aanleiding van nieuwe gegevens, toekomstige gebeurtenissen of andere omstandigheden, tenzij dit vereist is bij de wet. Bijkomende factoren die ertoe kunnen leiden dat de resultaten wezenlijk verschillen van die in de toekomstgerichte verklaringen zijn te vinden in het jaarrapport van MSD van 2014 op formulier 10-K en de andere deponeringen bij de Securities and Exchange Commission (SEC) beschikbaar op de internetsite van SEC www.sec.gov).

# # #

^1 In fase 2-studies wordt grazoprevir/elbasvir genomen als twee aparte tabletten ^2 Fase 4 en 5 van chronische nierziekte wordt aangeduid als ernstige of zeer ernstige vermindering van de nierfunctie, op basis van de schatting van glomerulaire filtratiesnelheid ^2 ^3 Hiertoe behoren patienten die >=1 dosis van het studiemedicijn ontvingen waarbij patienten werden uitgesloten vanwege het ontbreken van gegevens of overlijden of vroegtijdig staken van de behandeling om redenen die geen betrekking hebben op het studiemedicijn

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

MSD

Mediacontacten:

Doris Li, 908-246-5701

Sarra Herzog, 201-669-6570

of

Investeerderscontacten:

Joe Romanelli, 908-740-1986

Justin Holko, 908-740-1879

Zie het origineel.