Stabiele omzet en winstgevendheid, overname IMAV

TRADING UPDATE

Stabiele omzet en winstgevendheid, overname IMAV

Ondanks dat een aantal grote markten voor Royal Reesink onder druk stonden, is de omzet en winstgevendheid stabiel gebleven. De geconsolideerde omzet over het eerste kwartaal bedroeg € 119 miljoen; een geringe stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2014. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en het bedrijfsresultaat voor rente (EBIT) bleef gelijk.

Reesink Equipment

De omzet van Reesink Equipment was licht hoger.

Reesink Green Equipment kende een belangrijke stijging van de omzet. Deze stijging werd vooral gerealiseerd door toename van de afzet van machines en toebehoren voor landschappelijk onderhoud, bos, tuin en park. De omzet in Kazachstan is in het eerste kwartaal traditioneel beperkt, maar steeg wel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In België daalde de afzet van machines aan de agrariërs, veelal gemengde bedrijven, harder dan wij hadden voorzien. Een lagere omzet ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar lag in de lijn van de verwachtingen door het ‘Agribex’ effect (tweejaarlijkse beurs) maar ook de lagere melkprijzen en lage prijzen voor gewassen hebben een rem op het investeren gelegd. In Nederland werd het jaar gestart met een goede orderportefeuille, maar is de druk op de opbrengstprijzen voor de agrariërs goed voelbaar.

Reesink Construction Equipment had een duidelijk lagere omzet dan in het eerste kwartaal van vorig boekjaar. Deze daling was volledig toe te schrijven aan onze activiteiten in België. De verkoop van construction equipment in Nederland bleef nagenoeg gelijk terwijl de omzet van Huur&Stuur belangrijk groeide.

Reesink Material Handling Equipment had over het eerste kwartaal ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar een gelijkblijvende omzet. De omzet uit verkoop van material handling was in het eerste kwartaal iets lager dan vorig jaar, dit werd gecompenseerd door hogere opbrengsten uit service. De omzet in Nederland was lager, terwijl de omzet in Duitsland sterk steeg. In België was de omzet gering lager. In zowel Nederland als Duitsland is de ontwikkeling van de orderportefeuille goed. De ontwikkeling van de orderportefeuille in België bleef achter.

Reesink Industries

De omzet van Reesink Industries daalde licht. Bij Reesink Staal daalde zowel de tonnage alsook het prijsniveau. De opbrengsten uit bewerkingen stegen daarentegen. Bij Motrac Hydraulics was er een groot onderscheid tussen Nederland en Duitsland. In Nederland bleef de omzet op niveau terwijl in Duitsland de afzet naar vooral de OEM-klanten duidelijk daalde. De verkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen heeft baat bij een slechte winter en die bleef ook dit jaar uit.

Marktontwikkelingen en vooruitzichten 2015

De ontwikkelingen van de relevante markten in het algemeen is zeer wisselend. Binnen Reesink Equipment zien wij dat vooral de Belgische activiteiten het moeilijker hebben. Overheidsbezuinigingen en lage marktprijzen voor producten zorgen voor meer voorzichtigheid bij onze afnemers. Ook in de agrarische sector in Nederland wordt de stemming in de markt negatief beïnvloed door de lagere marktprijzen van de landbouwproducten. Wij zien dit echter nog niet terug in de omzet en de orderportefeuille. De markt voor machines voor landschappelijk onderhoud is goed. De ontwikkeling van de activiteiten in Kazachstan ligt op schema maar is voor meer dan 50% van de omzet afhankelijk van de afzet van oogstmachines in de zomerperiode. De markt voor Reesink Construction Equipment in Nederland zal zich in de tijd herstellen. De tendens naar huren van grondverzetmachines zorgt ervoor dat Huur&Stuur sneller zal groeien. De markt voor material handling in Nederland is stijgende. In Duitsland is de markt voor material handling stabiel. In alle drie de landen hebben we te kampen met stevige concurrentie. De markten waarin Reesink Industries actief is, blijven in 2015 lastig. Binnen Reesink Industries verwachten wij dat verdere ketenintegratie/system integration onze positie in de markt zal versterken en zijn vruchten zal afwerpen.

De diversiteit in de ontwikkelingen van de voor ons relevante markten maakt het lastig nu al een uitspraak te doen over geheel 2015.

Overname IMAV Hydraulik GmbH

Onze dochteronderneming Motrac Hydraulik GmbH heeft heden overeenstemming bereikt over de overname van de activiteiten van IMAV-Hydraulik GmbH in Willich (D). IMAV-Hydraulik GmbH handelt in en vervaardigt besturingssystemen voor hydraulische componenten. Deze systemen zijn complementair aan het bestaande productassortiment. De onderneming behaalde in 2014 met 43 medewerkers een omzet van € 6,5 miljoen. Door de samenvoeging van de activiteiten van Motrac Hydraulik GmbH en IMAV-Hydraulik GmbH ontstaat een sterkere organisatie in Duitsland op het gebied van hydraulische componenten en systemen. De overname past in de visie van Motrac Hydraulics om uit te groeien tot een toonaangevende systemintegrator in Europa. De verwachting is dat de overname op korte termijn zal worden afgerond.

Dit persbericht verschijnt in de Nederlandse en Engelse taal. In geval van strijdigheid tussen de Nederlandse en Engelse versie zal de Nederlandse versie prevaleren.

Financiële agenda

20 mei Algemene Vergadering van Aandeelhouders 26 augustus Halfjaarcijfers 29 oktober Trading Update

Apeldoorn, 23 april 2015 Directie Royal Reesink N.V.

Profiel Royal Reesink

Royal Reesink focust op twee segmenten: Reesink Equipment en Reesink Industries.

In Reesink Equipment zijn al onze bedrijven actief als distributeur van diverse A-merken en/of voeren sterke concepten voor de land- en tuinbouw, landschappelijk onderhoud, material handling, grond-, weg- en waterbouw. De producten worden of via dealers of rechtstreeks geleverd aan agrariërs, loonwerkers, groenvoorzieningsbedrijven, golfbanen, gemeentes, overheden, waterschappen, bosbouwers en klanten in de logistieke branche die actief zijn in de sectoren food, non-food, industrie, overslag (havens), agri en GWW-sector.

In Reesink Industries zijn onze bedrijven actief als distributeur van (bewerkt) staal, persoonlijke beschermingsmiddelen en hydraulische componenten/systemen. In dit segment vindt levering met name plaats aan staalbouwers, constructiewerkplaatsen, installatiebouwers, technische groothandels, offshore en scheepvaartindustrie, machinefabrikanten en de agro-industrie.

Zie ook: royalreesink.com