Zeven Koninklijke onderscheidingen in Borger-Odoorn


vrijdag 24 april 2015

Op vrijdag 24 april 2015 heeft wethouder Albert Trip zeven Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Mevrouw Alie Hermelink-Koops en de heren Jans Fuller, Frank van 't Hof, Simon van der Klei, Roelof Middeljans, Wim Oosting en Harry Vos zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Wethouder Trip heeft hen de bijbehorende versierselen opgespeld.

Afbeelding Koninklijke Onderscheiding Klik om te vergroten

Mevrouw Aaltje Hermelink-Koops

Mevrouw Hermelink-Koops was vanaf het begin betrokken bij het clubhuis van Voetbalvereniging Valtherboys in Valthe, door de schoonmaak van het gebouw op zich te nemen. Daarnaast draaide ze ook kantinediensten en verzorgde ze de was voor de vereniging.

Zo'n 35 jaar zorgde mevrouw Hermelink ervoor dat Sint en Piet weer in perfect tenue voor de kinderen van Valthe en Klijndijk stonden.

En ook voor Rederijkerskamer De Heidebloem heeft mevrouw Hermelink, naast allerlei hand- en spandiensten, 35 jaar lang het grimeurswerk op zich genomen.

Mevrouw Hermelink is altijd de stille genietende vrijwilligster geweest. Ze trad nooit op de voorgrond, maar deed haar ding en genoot met volle teugen.



De heer Jans Fuller

De heer Jans Fuller draagt zijn dorp Valthe een warm hart toe en wil de gezelligheid van het dorp ook graag naar buiten toe uitdragen.

Hij is al 20 jaar bestuurslid van de Stichting Dorpsvermaak Valthe. Deze stichting organiseert elk jaar samen met Stichting Feva de feestweek in Valthe. De heer Fuller is het aanspreekpunt voor de zangkoren en hij organiseert de catering. Daarnaast is hij de drijvende kracht als
persvoorlichter en verzorgt hij het programmaboekje van a tot z.

Elk jaar vindt op de zondag na Pinksteren in Valthe de Boeren-Burgers Buitenfair In 't Gras plaats. Een fair dat in 2014 ruim 2000 bezoekers trok. De heer Fuller is secretaris en spil van deze organisatie. Hij is een echte Manus Van Alles. Dankzij zijn inzet loopt de fair geweldig en kan deze
activiteit doorgaan.

Tijdens de jaarlijkse wielerkoers De Ronde van Drenthe zorgt de heer Fuller als verkeersregelaar ervoor dat de koers veilig gereden kan worden.

Ook is de heer Fuller jarenlang de bezorger van de maaltijden van Tafeltje Dekje in Valthe geweest.

En tenslotte bezorgt hij nog steeds maandelijks de dorpskrant in een deel van het dorp Valthe.

De heer Frank van het Hof

De heer Frank van het Hof is een echte `doener'.

Zo was hij begin jaren '70 voor de Hervormde Kerk in Stadskanaal actief in de bouwcommissie en als gevolg daarvan nauw betrokken bij de bouw van een nieuw kerkgebouw 'De Hoeksteen'.

Na zijn verhuizing naar Nieuw-Buinen wordt de heer Van het Hof vanaf 1976 lid van de orgelcommissie. Deze commissie moest zorg dragen voor de restauratie van het monumentale Van Oeckelenorgel in de NH-kerk in Nieuw-Buinen.

Later, als kerkrentmeester, neemt de heer Van het Hof zitting in de werkgroep `Actie Gewelf' voor de restauratie van het gewelf van de NH-kerk in Nieuw-Buinen.

En een aantal jaren later neemt hij, voor de restauratie van de bijgebouwen van de NH-kerk, zitting in de commissie `Gebouwen'. De heer Van het Hof was 13 maanden lang, 5 dagen in de week, aan het werk bij de kerk. Niets was hem te gek om te doen.

Maar ook in de periode van voorbereiding en afronding van de verbouw heeft de heer Van het Hof een voortrekkersrol vervuld. Dus eigenlijk is hij veel langer dan een jaar bij de verbouw betrokken geweest.

De laatste jaren was de heer Van het Hof voorzitter van de kerkrentmeesters.

Onder leiding van de heer Van het Hof werden er tussen 1989 en 1993 in en rond Nieuw-Buinen en Stadskanaal spullen ingezameld voor hulptransporten naar het noodlijdende Poolse platteland. De heer Van het Hof is diverse keren met grote aanhangers naar Polen afgereisd om kleding, eten,
medicijnen etc. te brengen. Hier zijn diverse internationale vriendschappen ontstaan.

De heer Van het Hof was in 1984 medeoprichter van Tennisvereniging GSM in Nieuw-Buinen. Hij was penningmeester en later voorzitter. Hij onderhield de contacten met de gemeente bij de aanleg, verhuizing en uitbreiding van de banen. Rond de verhuizing had hij de algehele leiding. Maar hij stak
(en steekt nog steeds) ook zelf de handen uit de mouwen bij allerlei werkzaamheden op en rond het tenniscomplex. Hij is van onschatbare waarde geweest en is nog steeds een zeer geliefd en gewaardeerd persoon binnen de vereniging.

De heer Van het Hof heeft ongeveer 10 jaar in het bestuur van Dienstencentrum 't Aailaand in Nieuw-Buinen gezeten. Naast de gewone bestuurstaken was de heer Van het Hof vaak het aanspreekpunt als er onderhoudsproblemen waren. En vaak gebeurde het dat hij persoonlijk kleine mankementen kwam
oplossen.

In 2012 zijn de activiteiten in 't Aailaand verplaatst naar een nieuwe Multifunctionele accommodatie. Als een van de twee overgebleven bestuursleden heeft de heer Van het Hof meegewerkt om het nieuwe centrum te realiseren en heeft hij de nog lopende zaken voor 't Aailaand afgehandeld.

De heer Van het Hof heeft altijd interesse gehad in de ICT-wereld. Op school was hij pionier in de ICT-ontwikkeling. Voor de leden van de Past-Rotarians startte hij ICT-cursussen op. Maar hij is niet alleen vraagbaak voor leden van deze vereniging. Ook veel, vooral oudere mensen, helpt hij met
hun computerproblemen.

Muziek (orgel) is belangrijk in zijn leven. Zo was hij als `teenager' was al organist in het evangelisatiegebouw van de Hervormde Gemeente in Gasselte. Ook was hij daarna organist in de kerk in Stadskanaal en vervolgens in Nieuw-Buinen. En nog steeds is hij incidenteel invaller bij de
zondagdiensten en begrafenissen.

In zijn werkzame leven was de heer Van het Hof leerkracht en later ook directeur in het (voortgezet) onderwijs. Zijn werk heeft de heer Van het Hof geinspireerd om een tweetal boeken voor het onderwijs te schrijven.

De heer Simon Jacobus van der Klei

Wielerronde De Gouden Pijl in Emmen is een begrip in het Noorden van het land en behoort tot de top 5 van de meest bekende profcriteriums in Nederland. De heer Van der Klei is al vanaf 1977 betrokken bij deze organisatie. Vanaf 1979 tot heden is hij penningmeester. Het succes van de
wielerronde is mede te danken aan de enorme inzet en kennis en ervaring van de heer Van der Klei. Hij heeft ontzettend veel know-how en deelt dit graag met de nieuwe bestuursleden. De heer Van der Klei is correct, precies, stipt. Eigenschappen die goed passen bij een penningmeester.

In 2009 overkwam hem echter een ongeluk waardoor hij een (hoge) dwarslaesie op liep. De heer Van der Klei heeft gevochten en is midden in het leven blijven staan. Hij heeft zijn taak binnen de Wielerronde voortgezet. Vanwege zijn handicap kosten zijn taken hem nu een veelvoud van tijd, maar
dat deert hem niet. Dat ander bestuursleden vaak 'vergeten' dat hij een handicap heeft, ervaart hij als een compliment. Hij draait nog steeds volwaardig mee in het bestuur.

In zijn werk bij Wegenbouwbedrijf De Roo heeft de heer Van der Klei zich ook meer ingezet dan wat van hem veracht mocht worden. Hij vond het vanzelfsprekend vrije tijd beschikbaar te stellen voor onder andere de Ondernemersbond Bestratingsbedrijven en de Gemeenschappelijke
OpleidingsActiviteiten (GOA). Na zijn ongeluk heeft hij nog 4 jaar door kunnen werken, maar tot zijn grote spijt, heeft hij de 40 jaar toch net niet meer vol kunnen maken.

In de jaren '80 is de heer Van der Klei 9 jaar lang vrijwilliger geweest bij de Zwemclub ZKE '71 in Emmen, waarvan de laatste 3 jaar als voorzitter.

Tenslotte vult de heer Van der Klei al tientallen jaren voor diverse particulieren de jaarlijkse belastingformulieren in.

De heer Roelof Middeljans

De heer Roelof Middeljans draagt de schaatssport een warm hart toe.

37 jaar lang was hij scheidsrechter/jurylid bij schaatswedstrijden. Niet alleen bij plaatselijke en regionale wedstrijden, maar ook op landelijk niveau. Voor het eigen dorp Odoorn is hij sinds 2001 zowel secretaris als penningmeester van IJsvereniging Het Schoonmeer. En als de ijsbaan open is,
neemt hij ook de catering voor zijn rekening. Daarnaast is hij afgevaardigde van de IJsvereniging naar de vergaderingen van de KNSB gewest Drenthe.

Sinds de oprichting in 1997 was de heer Middeljans lid van het bestuur van GemeenteBelangen Borger-Odoorn. Maar als lid bezocht hij al sinds 1979 trouw alle vergaderingen van Groepering GemeenteBelangen. Als bestuurslid had de heer Middeljans vooral het PR-gebeuren in zijn takenpakket. Dus
rond verkiezingstijd extra druk. Hij is een man die meestal niet op de voorgrond trad, maar achter de schermen veel (vaak onzichtbaar) werk verrichtte!

In 2003 wordt de heer Middeljans penningmeester van de Kerstmarkt Odoorn. Hij nam zijn taak zeer serieus en de Kerstmarkt kwam dan ook nooit in de rode cijfers. Naast penningmeester is hij ook marktmeester. Hij onderhoudt de contacten met de deelnemers en zorgt voor het juist placeren van de
kramen. Ook is hij de motor achter de eigen kraam van de Kerstmarkt. De heer Middeljans is een vrijwilliger met stip!

Als voorzitter/bestuurslid maakte de heer Middeljans 19 jaar lang deel uit van de Ondernemers-vereniging Odoorn. Hij was een goede contactman voor de leden, maar ook naar buiten toe bij het organiseren van beurzen en winkelacties in het dorp. Als bestuurder van de Ondernemers-vereniging Odoorn
was hij ook zo'n 15 jaar lang bestuurders van de Wielerronde Zand en Veen Rondomme. Hij regelde dan alles rondom de verkeersveiligheid van de wielerkoers.

De heer Middeljans is een bestuurder die elke vereniging zou wensen!

De heer Willem Oosting

De heer Oosting heeft vele jaren in diverse besturen gezeten.

Zo was hij o.a. secretaris van het zwembad in Zwinderen, secretaris van Gemeentebelangen Oosterhesselen, voorzitter van de technische commissie en bestuurslid van Atletiekvereniging HAC'63 in Hoogeveen en secretaris van Muziekvereniging Excelsior in Oosterhesselen geweest.

Vanuit zijn werk organiseerde hij een aantal jaren de inspectiebijeenkomsten voor het basisonderwijs.

In zijn naaste omgeving heeft hij zich jaren verdienstelijk gemaakt als penningmeester/bestuurslid bij de Vereniging Dorpsbelangen Exloo, bestuurslid bij de Stichting Exloo Vooruit en secretaris/bestuurslid bij de Historische Vereniging Carspel Odoren. Tevens was hij een van de samenstellers
van het boek over voetbalvereniging Hunso in Exloo. Ook schreef hij het boek 'Niet te filmen' over het leven van Hennie van der Most.

Ook in de regio is de heer Oosting geen onbekende. Hij was 12 jaar lang bestuurslid/redactielid/ presentator bij diverse streektaalbladen en regionale radiozenders. En nog steeds is hij secretaris van Vrienden van RTV Drenthe.

De heer Oosting is een persoon die zeer geinteresseerd is in zijn medemens en dan vooral in het ontdekken van de eigenaardigheden ven bijzonderheden die achter de medemens schuilt.

Hij is een echt mensenmens!

De heer Harm Jantinus Harmannus Vos

De heer Harrie Vos was en is een Baansportman op en top. Hij zet zich op vele gebieden in voor de motorsport. Zijn inzet loopt zo in elkaar over dat het onmogelijk is om dit in verschillende activiteiten uit te splitsen.

Hij is in 1976 begonnen als technisch official.

Vervolgens was hij o.a. landelijk voorzitter Baansportcommissie en secretaris en plaatsvervangend voorzitter van Motor- en Automobiel Club Stadskanaal en omstreken.

Tevens zorgde hij voor de scholing van collega-officials, rijders en jeugd.

Verruwing van de baansport was hem een doorn in het oog en hij deed er alles aan om dit tegen te gaan.

Maar ook buiten het bestuur was en is hij altijd op de baan te vinden en waar hij maar kan zet hij zich in voor zijn geliefde baansport.

Mede onder de leiding van Harrie Vos is er in Stadskanaal een nieuwe, multifunctionele motorbaan tot stand gekomen.

Zijn liefde voor de baansport gaat zover dat hij een van de oprichters is van het jaarlijkse Boerenrockfestival in Drouwenermond en heeft hij zijn kennis ingezet om het muziekfestival uit te breiden tot boerencross.

Ook is hij medeoprichter van de Stichting Snel. Snel organiseert, zodra het weer het toelaat, ijsraces.

Harrie Vos is een rustige man die met veel kennis en passie bergen kan verzetten.

Nieuwsberichten