Rode Kruis lanceert project `Sleutel van de buren'


[IMG]

Deze sleutelhanger in een verpakking met gouden tips voor de veiligheid van onze buren is aan te vragen bij mw. B. Nelis van het Rode Kruis Uitgeest (foto: gemeente Uitgeest).

vrijdag, 24 april 2015 Buurman of -vrouw met beperking?

Hoe verlaten mensen met een beperking of ouderen hun huis wanneer zich een calamiteit voordoet? Afspraken maken met de buren over het snel inroepen van hulp en waarschuwen van contactpersonen kan levensreddend zijn. Hetzelfde geldt voor het uitwisselen van sleutels en telefoonnummers. Het Rode
Kruis lanceert daarom ook in Uitgeest het project `Sleutel van de buren'.

Bijvoorbeeld bij een woningbrand is het voor iedereen zaak om zo spoedig mogelijk de woning te verlaten. Mensen met een beperking of ouderen moeten daarvoor kunnen vertrouwen op de behulpzaamheid van gezonde partners of buren.

Hebt u een buurman of buurvrouw met een beperking? Hebt u al eens met hem of haar gesproken over de hulp die u eventueel kunt bieden in een noodsituatie? Het Rode Kruis stimuleert buren om het daarover met elkaar te hebben en heeft een aantal gouden tips voor de `uitgankelijkheid', oftewel:
hoe kom ik veilig mijn huis uit:

* Maak kennis met uw (nieuwe) buren
* Vraag uw buurman/vrouw met een beperking welke hulp nodig is bij een calamiteit
* Maak afspraken over het inroepen van uw hulp
* Zorg dat u het telefoonnummer van de buren en van hun familie hebt
* Wissel sleutels uit en maak afspraken over het gebruik
* Bewaar de sleutel op een vaste plaats, waar ook medebewoners die weten te vinden
* Weet in welke ruimte de buurman/vrouw zich overdag of 's nachts bevindt

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------