Drie koninklijke onderscheidingen in de gemeente Bladel


Volgens traditie worden ter gelegenheid van Koningsdag Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Dit jaar reikte burgemeester B. Swachten op 24 april 2015 Koninklijke Onderscheidingen "lid in de Orde van Oranje Nassau" uit aan de volgende inwoners van de gemeente Bladel:

* De heer Craninckx, Hapert
* De heer Faes, Hapert
* De heer Van Gompel, Bladel



De heer J.W. (Jan) Craninckx
(7 november 1938 te Hoogeloon, Hapert en Casteren)

De heer Jan Cranincks is sinds 1972 als vrijwilliger betrokken bij Postduivenvereniging De Witpen Hapert. Hier was hij niet alleen bestuurslid (1973-1979) en leider van de inmandploeg (1973-1976), maar licht hij sinds 1976 ook de klokken en maakt hij sinds 2006 de manden schoon. Daarnaast
verricht hij nog andere hand- en- spandiensten.

Vanaf 1979 is de heer Craninckx vrijwilliger bij Carnavalsvereniging De Pintewippers, waar hij zes jaar lid was van de Raad van Elf en jarenlang elke maandag de kienavonden verzorgde. Naast deze activiteiten ging hij rond met de jaarlijkse Pintewippersloterij om de zieken in Hapert tijdens
carnaval een attentie te kunnen bezorgen, hij haalde advertenties op om de jaarlijkse carnavalskrant te kunnen verwezenlijken en hij verzorgde vele jaren het eten tijdens het jaarlijkse danstoernooi.
In 2005 werd Jan Craninckx seniorenprins van Hapert en in 2006 was hij seniorenadjudant. Al met al is de heer Craninckx een zeer betrokken en altijd aanwezige vrijwilliger van de Pintewippers.
Van 1993 tot en met 2013 zette de heer Craninckx zich ook in als bestuurslid (tot 2012) en vrijwilliger bij Stichting Hulp in Nood. Deze stichting stelt zich als doel om inwoners van Hapert, die financieel of anderszins in nood verkeren, hulp te bieden.
Een andere activiteit sinds 1993 is zijn betrokkenheid als vrijwilliger bij de KBO, afdeling Hapert. Hier fungeert de heer Craninckx als vrijwillig chauffeur van de klussendienst en zet zich in voor het vervoer van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Daarnaast is hij
wijkvertegenwoordiger.
Naast deze activiteiten heeft de heer Craninckx zich sinds 1997 als vrijwilliger bij de parochie
H. Severinus Hapert ingezet als acoliet (sinds 1997), collectant (sinds 2011) en lid van de onderhoudsploeg van het kerkhof (sinds 1997).



De heer J.F.C. (Jozef) Faes
(18 juli 1943 te Hoogeloon, Hapert en Casteren)

De heer Jozef Faes is sinds 1976 als vrijwilliger betrokken bij Voetbalvereniging Hapert. Hij is hier onder andere medeverantwoordelijk voor de materialen en het onderhoud van het sportpark. Daarnaast ontvangt en begeleidt hij de scheidsrechters, is contactpersoon van de KNVB en fungeert hij
als vertrouwenspersoon voor het damesteam. Naast deze activiteiten was hij jarenlang jeugdbestuurslid, bestuurslid en jeugdtrainer en droeg hij lange tijd
mede zorg voor de administratie, contributie-inning en het organiseren van trainingen en wedstrijden van het E-pupillenvoetbal.
Sinds 1985 is de heer Faes betrokken bij Buurtvereniging De Vliegert Hapert, waar hij o.a. de ledenadministratie verzorgt.
In 1999 is de heer Faes als vrijwilliger bij Korfbalvereniging VVO Hapert aan de slag gegaan. Hier verzorgt hij onder andere het geluid tijdens het jaarlijkse familietoernooi en bemant hij de garderobe tijdens carnaval.
Steunpunt De Kloostertuin kan sinds 2005 op de heer Faes rekenen als beheerder. Steunpunt De Kloostertuin is een diensten- en ontmoetingscentrum voor senioren. Tevens is hij hier initiatiefnemer en organisator van de kienmiddag, zorgt hij voor de bevoorrading en doet hij dagelijks boodschappen
voor ouderen met een beperking.
Sinds 2008 is de heer Faes vrijwilliger bij de Stichting Hulp in Nood, waar hij onder andere de kerstattenties bij zieken en ouderen bezorgt en sponsoren werft.
Naast deze activiteiten is Jozef Faes sinds 1994 ook betrokken bij de Hapertse Wielerronde als vlagger, was hij medeorganisator van de Koninginnemarkt (1995-2010) en verzorgde hij de tijdwaarnemingen bij zaalvoetbalwedstrijden (1995-2010).



De heer G.J. (Gerrit) van Gompel
(7 juni 1943 te Bladel en Netersel)

Van 1980 tot en met 2014 was Gerrit van Gompel als lector betrokken bij de eucharistievieringen van de parochie Bladel. Hij verzorgde en bereidde onder andere lezingen voor de eucharistievieringen voor.
Na in de jaren tachtig en negentig als jeugdtrainer bij Bladella actief te zijn geweest, is de heer Van Gompel sinds 1992 scheidsrechter van de KNVB. Dit doet hij zowel op zondag bij de seniorenwedstrijden, als op zaterdag bij de jeugdwedstrijden en in de winter bij het zaalvoetbal. Ook in de
wijde omgeving weten ze de heer Van Gompel te vinden om als scheidsrechter bij de jaarlijkse penaltytoernooien te fungeren.
Op momenten dat de heer Van Gompel wel op het voetbalveld aanwezig is, maar niet actief als scheidsrechter, draait hij EHBOdiensten. De heer Van Gompel zet zich al sinds 1992 als vrijwilliger in bij de EHBO-vereniging Bladel.