Ministerraad van 24 april 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 24/04/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 24 april 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

Tijdens de persconferentie kondigde de eerste minister aan dat de regering vanmorgen het nationaal hervormingsplan 2015 en het stabiliteitsprogramma 2015-2018 heeft goedgekeurd.

Vervolgens besprak minister van Volksgezondheid Maggie De Block kort de hervorming in de ziekenhuissector, die vanmorgen door het kernkabinet werd goedgekeurd. Die hervorming maakt deel uit van het regeerakkoord en bevat duidelijke beleidslijnen die werden genomen in overleg met alle sectoren
en met de deelgebieden.

Minister van Zelfstandigen en KMO's Willy Borsus en staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein gingen daarna dieper in op een aantal maatregelen van de programmawet die vanmorgen in eerste lezing werd goedgekeurd en die de beslissingen uitvoert die tijdens de
begrotingscontrole werden genomen, met name in de horecasector. Die maatregelen willen de sector in het bijzonder aansporen om een beroep te doen op voltijds werk. Minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo besprak tot slot het start-up plan dat moet aanzetten tot jobcreatie in startende
ondernemingen en microbedrijven.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:

* Asiel: lijst van veilige landen van herkomst

De ministerraad keurt op voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders een ontwerp van koninklijk besluit goed met de lijst van veilige landen van herkomst in het kader van de vreemdelingenwet.

* Wijziging in de algemene uitgavenbegroting met betrekking tot project 1733

Op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon en van minister van Volksgezondheid Maggie De Block keurt de ministerraad een wijziging goed aan de wet van 19 december 2014 houdende de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2015, met betrekking tot
project 1733.

* Verlenging van de toepassing van het koninklijk besluit over de werking van de werkgeversgroeperingen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Werk Kris Peeters een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de verlenging beoogt van de geldigheidsduur van het koninklijk besluit dat de regels vastlegt voor de toelating om te functioneren als werkgeversgroepering.

* Inhoudingen voor de financiering van de gemeenschappen en gewesten in het kader van de institutionele hervormingen
* Belgische deelname aan de multinationale ontmijningsoperatie Open Spirit 2015 in de Baltische Zee

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput voor een Belgische deelname aan de multinationale ontmijningsoperatie Open Spirit 2015 in de Baltische Zee.

* Deelname van Belgische militairen aan een bijscholings- en coachingopdracht in de Democratische Republiek Congo

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad akkoord met de deelname van Belgische militairen aan een bijscholings- en coachingopdracht in de Democratische Republiek Congo (DRC) ten voordele van een genieschool van Likasi.

* Deelname van Defensie aan een ontwikkelingsopdracht van de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad akkoord met de deelname van Belgische militairen aan een opdracht met het oog op de ontwikkeling van de operationele capaciteiten van de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

* Verlenging van de Belgische bijdrage aan de Europese trainingsopdracht van de Malinese strijdkrachten

Op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput gaat de ministerraad akkoord met de verlenging van de Belgische bijdrage aan de Europese trainingsopdracht van de Malinese strijdkrachten tot eind 2015.

* Nationaal hervormingsplan 2015

Op voorstel van eerste minister Charles Michel keurt de ministerraad het nationaal hervormingsplan 2015 goed.

* Wijziging van de statuten van Infrabel

De ministerraad gaat op voorstel van minister belast met de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen Jacqueline Galant akkoord met een ontwerp van koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijzigingen aan de statuten en van de gecooerdineerde statuten van Infrabel.

* Wijziging van de statuten van de NMBS

De ministerraad gaat op voorstel van minister belast met de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen Jacqueline Galant akkoord met een ontwerp van koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten en van de gecooerdineerde statuten van de NMBS.

* Overheidsopdrachten voor de FOD Financien

Op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt gaat de ministerraad akkoord met het opstarten van twee overheidsopdrachtsprocedures voor de FOD Financien.

* Regie der Gebouwen: strategisch comite en meerjarenplannen

Op voorstel van minister belast met de Regie der gebouwen Jan Jambon keurt de ministerraad twee ontwerpen van koninklijk besluit goed over het strategisch comite van de Regie der Gebouwen en de opmaak van meerjarenplannen voor de vastgoedbehoeften.

* Evaluatie van het stelsel van de dienstencheques voor buurtdiensten en -banen 2013

De ministerraad neemt kennis van het evaluatieverslag van het stelsel van de dienstencheques voor buurtdiensten en -banen 2013 dat minister van Werk Kris Peeters heeft voorgesteld.

* Toekenning van een toelage aan de vzw Auschwitz in Gedachtenis

Op voorstel van eerste minister Charles Michel gaat de ministerraad akkoord met de toekenning van een toelage aan de vzw "Auschwitz in Gedachtenis" voor de organisatie van de herdenkingsactiviteit "Trein der duizend".

* Bevlagging van openbare gebouwen: een datum wordt geschrapt

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed dat het koninklijk besluit van 5 juli 1974 betreffende de bevlagging van de openbare gebouwen wijzigt.

* Overheidsopdracht voor de aankoop van haakarmvoertuigen

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon akkoord met de gunning van een overheidsopdracht voor de aankoop van haakarmvoertuigen met of zonder kraan voor diverse overheidsdiensten.

* Wijziging van de territoriale afbakening van sommige hulpverleningszones

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de territoriale afbakening van sommige hulpverleningszones wijzigt.

* Veiligheidsvoorschriften voor de buitenbedrijfstelling van kerninstallaties

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de vereisten op het vlak van de veiligheid van de buitenbedrijfstelling van kerninstallaties opneemt in de nationale regelgeving.

* Kalender voor de opmaak van de begroting 2016

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Begroting Herve Jamar akkoord met de kalender voor de opmaak van de begroting 2016 en met het uitstel van het in voege treden van de wet van 22 mei 2003 houdende organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de federale staat.

* Wijziging van de maatschappelijke benaming van de vennootschap Belgacom in Proximus

Op voorstel van minister van Telecommunicatie Alexander De Croo keurt de ministerraad twee ontwerpen van koninklijk besluit en een voorontwerp van wet goed die de maatschappelijke benaming van de naamloze vennootschap van publiek recht Belgacom vervangt door Proximus.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden