Lintjesregen: vier Hengeloers ontvangen onderscheiding


home

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen hebben vier Hengelo*rs een koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Sander Schelberg. Dit gebeurde op vrijdagochtend 24 april in de burgerzaal van het stadhuis.

Sinds mei 2014 heeft de gemeente Hengelo tot nu toe maar liefst 17 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. Dit jaar is een bijzonder jaar, omdat het 200 jaar geleden is dat Koning Willem I staatsorden instelde: de Militaire Willems-Orde, de Orde van de Nederlandse Leeuw en later de Orde van
Oranje-Nassau. Het benoemen van personen door de Koning tot ridder is een traditie die zich tot op de dag van vandaag voortzet, zo ook weer deze lintjesregen. Hieronder volgt een opsomming van de personen die worden onderscheiden.

De heer Toon Knippenborg

Decorandus (57) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1982 - heden (33 jaar): diverse functies bij de Koninklijk Nederlandse Vereniging EHBO afdeling Hengelo.

* Organiseert cursussen en zorgt voor EHBO-ers die kunnen worden ingezet bij sportwedstrijden en evenementen.
* Aanspreekpersoon voor bedrijven en organisaties die willen weten wat de mogelijkheden zijn om hun personeel om te scholen tot EHBO'er en BHV'er.
* Co*rdineert de collectes.
* Is nauw betrokken bij Twente Marathon in Enschede en nu Enschede Marathon; regelt vrijwilligers voor verzorgings- en waterposten.
* In samenwerking met Politie Twente heeft de heer Knippenborg gezorgd voor het opleiden van circa 50 personen tot verkeersregelaar, die ingezet worden bij Sinterklaasintocht, Carnavalsoptocht en Nacht van Hengelo. Ook bij de Kennedymars in Haaksbergen weten ze hem te vinden.
* Op zijn initiatief was de EHBO-vereniging een van de eerste reanimatiepartners van de Nederlandse Hartstichting. Hij geeft hiervoor diverse lezingen. Hij is tevens betrokken bij het opzetten van het lekenhulpverleningsplan van Ambulance Oost.
* De heer Knippenborg is erg actief bij de FBK Games. Hij zorgt ervoor dat er voldoende vrijwilligers en verkeersregelaars zijn op diverse posten. Hij heeft ook de leiding over vrijwilligers van de scouting en het ROC.
* Binnen EHBO heeft hij vele functies uitgeoefend: tweede penningmeester, secretaris, co*rdinator opleidingen en regelaar van uiteenlopende zaken.
* Vanaf 2010 is hij voorzitter en vraagbaak voor medebestuurders en kaderinstructeurs.
* Hij is tevens 25 jaar verbonden aan de LOTUS-kring Hengelo/Borne.

De heer Hennie Keppels

Decorandus (79) ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:
1994 - heden (21 jaar) vrijwilligerswerk bij Twentse Zorginstelling Aveleijn. Hij werkt sinds 1994 volop mee aan het realiseren van de doelstelling van Aveleijn. Dit houdt in: mensen met een verstandelijke beperking en of een meervoudige lichamelijke beperking de mogelijkheid bieden om een
goed leven te leiden. Hij doet dit op De Toermalijn (kinderdagcentrum voor verstandelijk gehandicapten) en De Bussenkamp (dagbesteding voor volwassenen). De heer Keppels repareert en onderhoud alles wat slijt of kapot gaat in de genoemde locaties: kranen, stoelen, apparaten en sanitair, zorgt
voor de elektriciteit, bevestigt extra planken aan de muur, zet kastenn in elkaar, verwijdert het grof vuil, doet aankopen... Het aantal klussen is ontelbaar.

Hennie Keppels neemt de organisatie veel extra werk uit handen. De organisatie kan zich daardoor nog meer richten op de cli*nten. Hij denkt mee en is altijd bereid en in staat tot helpen. Zowel naar het personeel als de cli*nten. De vrijwillige bijdrage van de heer Keppels is een wezenlijke
bijdrage aan het goed functioneren van de gehandicaptenzorg in beide locaties.

De heer Jan de Bruijn

Decorandus (71) ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:
2001 - heden (14 jaar): vrijwilliger bij Spoorweg Sport en Ontspanningsvereniging Hengelo (N.S.H.). Hij pakt vrijwel al het werk op dat te maken heeft met technisch onderhoud, de administratie, inkoop, onderhoud van de website en als penningmeester. Hij heeft zich hierdoor in een vrijwel
onmisbare positie gebracht.

1989 - heden (26 jaar): vrijwilliger technische ondersteuning 't Swafert en beide ziekenhuizen ZGT in Hengelo en Almelo (HEOS). Hij is een van de co*rdinatoren van de programmamakers en technici. Hij treedt op als intermediair voor het HEOS-bestuur naar de diverse afdelingen binnen het ZGT.
Zonder zijn onvermoeibare inzet zou de HEOS binnen ZGT niet hebben kunnen werken zoals ze dat nu kunnen. Sinds een aantal jaren neemt hij ook weer actief deel aan de radio-uitzendingen in het ZGT door de technische ondersteuning te verlenen aan zijn vrouw Jannie die daar om de andere week een
radioprogramma verzorgt.

Vanaf 1 oktober 2013 maakt Jan als penningmeester deel uit van het dagelijkse bestuur van de HEOS.
2011 - heden (4 jaar): penningmeester van Stichting Wijkvertegenwoordiging Groot Driene.
Jan de Bruijn doet zijn werk voor de stichting stipt, vlot, correct en zorgvuldig. Hij is tevens penningmeester bij 't Swafert en mede-organisator/lid van de re*nievereniging van de Koninklijke Marine.

De heer Jos Jansen

Decorandus (67) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten:
1971 - heden (44 jaar): bestuurslid en penningmeester KWF-afdeling Hengelo. Hij houdt zich bezig met collectes, losse giften en bedankbrieven en jaaroverzichten. Altijd bereid een extra wijk te collecteren; een zeer betrouwbare collega.

1970 - heden (45 jaar): bestuurslid en penningmeester plaatselijke Caritas. Hij zet zich in voor kerkcollectes ten behoeve van de caritas en staat jaarlijks een dag bij een verzamelplaats voor inbreng van kleding.

2009 - heden (6 jaar): lid van de werkgroep diaconaal platvorm. Tijdens de bijeenkomsten bespreekt hij met andere leden welke instellingen een bijdrage uit de kas van de caritas krijgen voor mensen die steun hard nodig hebben.

1994 - heden (21 jaar): intaker bij de Voedselbank. Hij bezoekt gezinnen om hun financi*le situatie in kaart te brengen. Daarbij verwijst hij soms door naar andere hulpinstellingen zoals BudgetAlert.