Koningsdag


24 april 2015

Den Haag

Maandag 27 april viert Nederland voor de tweede keer Koningsdag. Dit jaar bezoekt koning Willem-Alexander Dordrecht. In de fotocollectie van het Nationaal Archief zijn veel foto's te vinden van Koninginnedag en de invulling daarvan door zijn koninklijke voorgangers.

Nieuwe opzet van het koninklijk bezoek

Voor het eerst is de opzet van het bezoek anders dan we bij zijn moeder koningin Beatrix gewend waren. Het bezoek begint met een 'grande parade' waarin omliggende gemeenten en andere deelnemers zich aan de koning en aan Nederland presenteren. Daarna bezoekt de koning, met zijn gevolg, enkele
bijzondere Dortse locaties. Tot slot is er een feestelijke afsluiting met muziek en dans van de Dortse jeugd.

'Grande parade' en defile

Met de 'grande parade' keert in zekere zin het jaarlijkse defile van zijn oma koningin Juliana weer terug. Nederland presenteerde zicht jaarlijks in het defile op paleis Soestdijk aan de koningin. Op talloze foto's in de fotocollectie is deze traditie vastgelegd.
Zoekresultaten op 'koningin' en 'Soestdijk' in de fotocollectie

Koninginnedag/Koningsdag in het land

Maar het feest beperkt zich natuurlijk niet tot het koninklijk bezoek. Koninginnedag/Koningsdag werd en wordt in het hele land gevierd. Bekijk foto's van de vrijmarkten, spelletjes, optochten met en zonder koninklijk bezoek.
Zoekresultaten op 'koninginnedag' in de fotocollectie

Eerder koninklijk bezoek aan Dordrecht

Voor Willem-Alexander bezoeken de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix Dordrecht. Wilhelmina opent de nieuwe zeehaven in 1930. Juliana verricht ondermeer de opening van de Drechttunnel. Beatrix bekijkt Japanse en Nederlandse beeldhouwkunst bij het Oost-West Forum.
Zoekresultaten op 'koningin' en 'Dordrecht' in de fotocollectie