Pete Jordan en Frank Heinen over een wonderlijk fenomeen: de Nederlandse fietscultuur

Pete Jordan en Frank Heinen over een wonderlijk fenomeen: de Nederlandse fietscultuur

Omdat het een groot feest is tot aan de Tour de France is de entree gratis. U bent van harte welkom! [AANMELDEN]

Toen schrijver Pete Jordan(1966) vanuit San Francisco naar Amsterdam verhuisde, liep hij meteen tegen de Nederlandse fietscultuur aan, letterlijk: al bij zijn eerste stappen in de stad reed een van de vele fanatieke fietsers hem omver. Hij raakte gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad en besloot een diepe duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte.

Zijn ervaringen als buitenlandse fietser in Nederland verzamelde Jordan in het boek De fietsrepubliek. Van de zwangere vrouwen tot fietsende nonnen, van de handelaren in gestolen fietsen tot de fietsenvissers die fietsen uit de grachten halen. Het resultaat is een unieke blik op een voor ons zo alledaagse bezigheid.

Tijdens deze avond doet Pete Jordan de meest bijzondere fietsanekdotes en ontdekkingen uit De fietsrepubliek uit de doeken. Waarom is onze relatie met de fiets voor hem en vele andere buitenlanders zo’n wonderlijk fenomeen?

Sportjournalist Frank Heinen gaat daarna met Pete in gesprek over zijn ervaringen, zijn liefde voor de fiets, maar ook het schrijfproces.

Meer weten over Nederland op de fiets? kijk dan op cityofbikes.com

Het thema van de lezing – Fietsbeleving – maakt deel uit van een meerjarig onderzoekstraject van AORTA. Planologen en architecten hebben lange tijd het alleenrecht gehad op het tekenen van de stad. Wat gebeurt er als je de tekentafel omdraait, en de stad bekijkt vanuit het perspectief van de bewoner of gebruiker? En nog verder….vanuit een niet-Nederlands perspectief!

De lezing is een samenwerking tussen Architectuurcentrum Aorta en Het Literatuurhuis Utrecht.

SPORTJOURNALIST FRANK HEINEN IN GESPREK MET DISHWASHER PETE OVER ZIJN BESTSELLER IN THE CITY OF BIKES [DE FIETSREPUBLIEK] !

DATUM: VRIJDAG 24 APRIL

LOCATIE: LITERATUURHUIS

ADRES: OUDEGRACHT 237 | UTRECHT

TOEGANG: GRATIS |

GRAAG RESERVEREN: AORTA@AORTA.NU OF TEL: 030 2321686

INFORMATIE: WWW.AORTA.NU