Kamagurka veilt zichzelf

Veiling ter gelegenheid van 40-jarig jubileum

Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat de absurde cartoons, van de toen 19-jarige Kamagurka, voor het eerst verschenen in het Belgische weekblad Humo. Sindsdien is Kamagurka een vaste waarde voor het blad. Sinds een aantal jaren verschijnt er ook elke dag een cartoon van Kamagurka in het NRC en heeft heel Nederland inmiddels kennisgemaakt met deze markante cartoonist, theather- en televisiemaker. Ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum organiseert veilinghuis Catawiki deze week een speciale Kamagurka veiling. Tijdens de veiling worden naast originele tekeningen en schilderijen ook zeefdrukken, memorabilia en andere zeldzame items uit de carriere van Kamagurka aangeboden. Voor de gelegenheid treedt Kamagurka zelf op als gastveilingmeester en biedt hij uit zijn eigen archief stukken aan. Topstuk van de veiling is een groot schetsboek vol met originele tekeningen en voorstudies die Kamagurka in de jaren '80 maakte.

Work in progress

Een bijzonder kavel in de veiling is de ''Work in progress tekening'', dat Kamagurka gedurende de veiling maakt. Elke dag voegt Kamagurka iets aan de tekening toe en de bieders weten daarom pas aan het einde van de veiling waar ze precies op hebben geboden. ''Dit is typisch Kamagurka'', zegt Albert Goldenbeld, kunstveilingmeester bij Catawiki. "Kamagurka kwam zelf met het plan voor het 'Work in progress' kavel voor de veiling. Een origineel idee dat zijn fans echt waarderen. Er wordt dan ook al druk geboden''.

Veel belangstelling

Veilingmeester Goldenbeld geeft aan dat er veel belangstelling is voor het werk van Kamagurka. ''We veilen vaker werk van Kamagurka en de waarde van de tekeningen zien we eigenlijk alleen maar toenemen. Ik denk dat dit vooral ook komt door de herkenbare en absurde stijl van tekenen die Kamagurka hanteert. Mensen vinden het fantastisch of helemaal niets. Maar het mooie is dat iedereen er een mening over heeft''.

De Kamagurka veiling eindigt vrijdagavond 24 april vanaf 20.00 uur.

De veiling is te bekijken op www.catawiki.nl/kamagurka