Omzet Novisource met 59% toegenomen in 2014 - EBITDA steeg met 44%

Hoofdpunten 2014

- Sterke groei van de netto-omzet tot Euro 42 miljoen (2013: Euro 26,4

miljoen)

- Stijging EBITDA met 44% naar Euro 524.000 in 2014 (2013: Euro 364.000)

- Sterke focus op doelmarkten rendeert

- Uitbouw specialismen vanuit bestaande werkmaatschappijen

- Beursnotering door omgekeerde overname verkregen

- Overname van twee nichespelers

- Verwerking kosten omgekeerde overname leidt tot boekhoudkundig verlies

- Beheersing operationele kosten blijft belangrijk

Willem van der Vorm, CEO Novisource N.V., over de resultaten:

'Het jaar 2014 was een heel bijzonder jaar. De invulling van onze groeistrategie is in een versnelling gekomen en vertaalde zich in tevredenstellende bedrijfsresultaten en - sneller dan verwacht - een beursnotering. Het verkrijgen van onze beursnotering door een omgekeerde overname verraste velen. Nu het boekjaar 2014 achter de rug is zullen we gestaag op basis van onze financiele prestaties verder bouwen aan Novisource tot een mooi, solide aandeel op Euronext Amsterdam.'

Toelichting op de financiele resultaten over 2014

Onze strategie om ons meer te specialiseren in een aantal thema's heeft in 2014 zijn vruchten afgeworpen. Novisource zag in 2014 haar omzet met Euro 15,6 miljoen groeien tot Euro 42 miljoen. Dit betekende een stijging van 59% ten opzichte van 2013. Deze omzetgroei werd met name gerealiseerd door een sterke groei van Euro 14,8 miljoen bij B-Street. Een belangrijk deel van deze omzetgroei kwam voor rekening van de groei van de brokeractiviteiten van B-Street. De consolidatie van Diesis Consultancy per 1 oktober 2014 en de groei van de meeste werkmaatschappijen werkend onder het label Novisource, droegen respectievelijk Euro 0,3 miljoen en Euro 0,5 miljoen bij aan de omzetgroei.

Tabel 1: kerncijfers 2014 Novisource N.V. (x Euro 1.000)

2014 2013

Netto-omzet 41.995 26.444

Brutowinst 4.234 3.494

EBITDA 524 364

Bedrijfsresultaat *) -576 321

Resultaat na belastingen *) -667 255

*) Inclusief de effecten als gevolg van de verwerking van de omgekeerde overname volgens IFRS-2. Dit resulteerde in een eenmalig negatief effect op het bedrijfsresultaat en het resultaat na belastingen van ruim Euro 1.0 miljoen (non-cash).

Er was enig economisch herstel in de markt, maar het was nog goed merkbaar dat onze klanten met de handrem erop hun investeringskalender uitrolden.

De EBITDA steeg met 44%, van Euro 0,36 miljoen naar Euro 0,52 miljoen, vooral door de sterke verbetering van onze activiteiten in de bancaire sector en de eigen plaatsingen van zzp'ers via B-Street. Dit ondanks de eenmalige cash-out uitgaven ten behoeve van de omgekeerde overname en de kosten welke verbonden waren aan het hebben van een beursnotering (samen groot Euro 0,2 miljoen). Diesis droeg vanaf 1 oktober 2014 een kleine Euro 0,1 miljoen bij aan de EBITDA. Om haar groeistrategie verder inhoud te geven heeft Novisource een bedrag van ruim Euro 0,1 miljoen geinvesteerd in de M&A-strategie. In 2014 resulteerde dit in de overname van de activiteiten van GRiP BI en Diesis.

Financiele positie

Ondanks een jaar met relatief veel investeringen, waaronder de aankoop van Diesis Consultancy welke voor een belangrijk deel in cash is betaald, hebben wij onze sterke vermogenspositie behouden. Het Eigen Vermogen bleef stabiel op rond de Euro 3 miljoen. De solvabiliteit en liquiditeit ratio's handhaafden zich op niveau evenals de netto kaspositie van Euro 3,9 miljoen (ultimo 2013: Euro 4 miljoen). De sterke financiele positie maakt het mogelijk onze groeiambitie in te vullen.

Strategie: specialisatie

Novisource kiest voor een strategie van specialiseren waarbij kennis en vaardigheden van enkele thema's die relevant en actueel zijn in haar doelmarkten wordt opgebouwd. Om zo steeds meer door (potentiele) klanten en (toekomstige) medewerkers als autoriteit op zo'n kennisgebied te worden gezien.

Effecten als gevolg van de beursgang

In verband met de beursgang op 20 februari 2014 zijn er op concernniveau extra kosten gemaakt. Deze kosten hebben in 2014 een drukkend effect van Euro 1.070.000 gehad op het totale resultaat. Daarnaast werd een bedrag van Euro 67.500 direct ten laste van het eigen vermogen gebracht. Van het totale bedrag van Euro 1.137.500 was Euro 137.500 een reele uitgaande geldstroom. Dit is een positieve correctie ten opzichte van het bedrag dat tijdens de halfjaarcijfers gepubliceerd is (Euro 6,4 miljoen, non-cash). Deze correctie heeft met name plaatsgevonden op grond van de toepassing van IFRS-2 in de jaarcijfers in plaats van IFRS-3 in de halfjaarcijfers.

Overheadkosten

We hebben gekozen voor een shared-services model. Dat houdt in dat vrijwel alle overheadkosten gedragen worden in Novisource B.V. In de operationele business units bestaat de overhead alleen uit een directeur en verkoopmedewerkers. De operationele units dragen bij aan de overheadkosten met een percentage van de omzet en een percentage van de brutomarge op extern ingeleende professionals. In 2014 bedroegen deze overheadkosten 11,5% van de omzet (2013: 12%).

Verwachting voor 2015

Investeringen in de benodigde markt- en kennisontwikkeling alsmede schaalvergroting door autonome groei en overnames blijven vanuit het oogpunt van kostenefficientie en margeverbetering belangrijk. Indien het herstel van de Nederlandse economie doorzet verwachten wij, na een vertraging van de omzetgroei in het eerste kwartaal van 2015, over geheel 2015 een verdere groei van onze omzet. In 2015 verwachten wij onze ambitie te kunnen onderstrepen met een of meerdere overnames. Het slagen hiervan is een belangrijke voorwaarde voor de beoogde groei in het lopende jaar. Helaas is er op allerlei gebieden in de wereld onrust. Onze klanten kunnen hierdoor altijd onverwacht andere keuzes maken. Ondanks het sterke vertrouwen in onze onderneming en onze strategie spreken we daarom voor 2015 geen concrete resultaatverwachting uit.

Jaarverslag 2014

Meer informatie kunt u lezen in ons Jaarverslag 2014. Het is te downloaden op www.novisource.nl.

Aandeelhoudersvergadering

Op 3 juni 2015 om 13.30 uur in NBC Congrescentrum te Nieuwegein zal Novisource haar jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houden, waarbij beleggers worden uitgenodigd om verder kennis te maken met Novisource. Meer informatie zal tijdig op www.novisource.nl worden gepubliceerd.

Disclaimer

Dit persbericht is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Bij onduidelijkheden is de Nederlandse tekst doorslaggevend.

Over Novisource N.V.

Het merkenportfolio van Novisource N.V. (NOVI: AEX) bevat de merken Novisource Banking & Investments, Novisource Insurance & Pensions, Novisource Information Management, B-Street en Diesis Consultancy.

Dagelijks vertalen projectmanagers, businessconsultants en interim-managers van Novisource actuele en relevante thema's op het gebied van business en ICT naar de bedrijfsvoering en operationele processen van organisaties in vooral de financiele sector. Dit doen zij op een puur ondernemende wijze en met de benodigde realisatiekracht. Zo helpt Novisource organisaties zich te ontwikkelen en hun doelen te realiseren. Met Information Management richt Novisource zich ook op de sectoren Telecom, Technology en Utilities. Onder het label B-Street worden interim-professionals aangeboden en ingezet, die extern worden ingehuurd. Met B-Street is de onderneming in staat om snel op vragen van de klant in te spelen zonder dat hier het risico van overcapaciteit speelt. B-Street beschikt over een uitgebreid netwerk van externe interim-professionals.

Bezoek voor meer informatie over Novisource N.V. of haar werkmaatschappijen onze website www.novisource.nl, www.diesis.nl of www.b-street.nl.