Groep chimpansees verwelkomt chimpansee Linda

Groep chimpansees verwelkomt chimpansee Linda.

Na dertig jaar eenzame opsluiting eindelijk familie.

Almere, 24 april 2015 - Chimpansee Linda heeft eindelijk familie gekregen bij Stichting AAP. Sinds kort woont Linda samen met haar soortgenoten Julio, Jim, Regina en Fiffy. Een bijzondere stap omdat Linda dertig jaar eenzaam en alleen in een schuurtje opgesloten heeft gezeten. Na drie maanden in quarantaine bij AAP en een uitgebreid gewenningsproces, woont Linda nu naar volle tevredenheid samen met de andere chimpansees. Stichting AAP is trots op Linda. Dat zij na 30 jaar eenzaamheid zo snel zou resocialiseren daarvan had niemand durven dromen bij AAP!

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "De soepele manier waarop het proces met Linda is verlopen, is voor ons een droomscenario. We zijn heel blij dat het gelukt is om Linda weer chimpansee te laten zijn tussen de andere chimpansees. Na 30 jaar in afzondering te hebben gezeten, hielden we er rekening mee dat het niet makkelijk voor haar zou zijn om contact te maken met soortgenoten. Tot onze verrassing bleek Linda juist heel sociaal en nieuwsgierig naar haar soortgenoten. Voor ons is dit een kroon op ons werk!"

Omdat Linda Hepatitis B heeft kon ze maar in een groep chimpansees terecht bij Stichting AAP, de groep met hepatitis B. Daarom was het voor AAP extra spannend en belangrijk dat ze in deze groep zou passen. Gelukkig liet Linda er vanaf het begin geen gras over groeien. De eerste keer dat ze een soortgenoot zag, stapte ze direct op hem af. Chimpansee Julio, de leider van de groep chimpansees, liet het allemaal over zich heen komen. Na elkaar te hebben omhelsd, nodigde hij haar uit voor een populair chimpanseespelletje: armzwaaien. Daar deed ze graag aan mee! Na Julio werden de andere chimpansees een voor een toegevoegd aan de groep, waardoor Linda in een rustig tempo kon kennismaken met iedereen.

Het is geweldig dat Linda nu eindelijk tussen soortgenoten zit en opgenomen is in de groep. Maar er is nog werk aan de winkel. Door haar lange opsluiting heeft Linda nooit met andere chimpansees samengeleefd. Ze kent nog niet alle fatsoensregels die er binnen de groep gelden. Zo heeft Linda geen idee dat Julio, als leider van de groep, als eerste mag eten. Met etenstijd tast zij nietsvermoedend direct toe. Daarnaast kent ze het fenomeen vlooien niet dus ook dat zal ze nog onder de knie moeten gaan krijgen, maar gelukkig zijn chimpansees zijn nooit te oud om te leren. Zo kan Linda, na 30 jaar eenzaamheid, alsnog gaan genieten van een mooie, oude dag.

Over Linda

Chimpansee Linda is afgelopen september vanuit het Spaanse Lanzarote aangekomen bij Stichting AAP. Ze werd als baby weggerukt bij haar moeder, ging gedwongen met toeristen op de foto en werd daarna 30 jaar lang eenzaam opgesloten in een schuurtje. Toen de zaak eindelijk aan het licht kwam, is alles in het werk gesteld om Linda daar zo snel mogelijk weg te halen. Sinds acht maanden woont Linda nu bij Stichting AAP.