Nationaal Comité viert lustrum met verhalenbundel Voor ik het vergeet

Amsterdam, 24 april 2015

30 jaar Adopteer een monument

Nationaal Comité viert lustrum met verhalenbundel Voor ik het vergeet …

Het project Adopteer een monument van het Nationaal Comité 4 en 5 mei bestaat 30 jaar. Om dat te vieren heeft het comité de speciale verhalenbundel Voor ik het vergeet … uitgebracht met bijdragen van Vivian den Hollander, Janny van der Molen, Lydia Rood, Jan Terlouw, Jacques Vriens, Jan Paul Schutten en Anna Woltz. Groep 8 van de Daltonschool uit Utrecht neemt vrijdag 24 april het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van het Nationaal Comité en schrijfster Anna Woltz.

Adopteer een monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei met hun school een oorlogsmonument in de buurt ‘adopteren’. De Daltonschool heeft zich onlangs aangemeld. Scholen die meedoen aan het project ontvangen een handboek en jaarlijks aanvullend lesmateriaal en wonen een herdenking bij het monument bij. Adopteer een monument is voor de kinderen een eerste kennismaking met de lokale oorlogsgeschiedenis en de rituelen van herdenken en vieren. Scholen ontvangen elk jaar een kort verhaal over de Tweede Wereldoorlog van een bekende kinderboekenschrijver. Deze verhalen zijn nu gebundeld in het boek Voor ik het vergeet ... Elke school die aan het project deelneemt, ontvangt een exemplaar. Naast de bundel ontvangen de deelnemende scholen een Adopteer een monument bordje. Door dit bordje bij de ingang van de school te bevestigen, laten zij zien dat ze aan dit project verbonden zijn.

Geschiedenis en samenwerkingsproject

Adopteer een monument is in 1985 gestart op initiatief van de Stichting Februari 1941. Het project groeide zo snel dat het is ondergebracht bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In het project werkt het Nationaal Comité samen met de Oorlogsgravenstichting (OGS) en het vfonds. Het vfonds draagt zorg voor de bloemenbonnen voor de herdenkingen die de scholen bij ‘hun’ monument organiseren. De bundel en het bordje zijn betaald door het Nationaal Fonds 4 en 5 mei.