Bijzonder manuscript Prins Willem IV opgedoken

Deze week is een zeldzaam manuscript van Willem IV (1711 -1751), prins van Oranje opgedoken. De prins bedankt hierin zijn voogden voor de goede zorg en ontslaat ze van hun verplichtingen. Prins Willem IV, de opa van koning Willem I, was 16 jaar oud toen hij het document schreef. Het document wordt aangeboden tijdens een veiling van exclusieve manuscripten bij online veilinghuis Catawiki. Het bijzondere aan het document is dat het ondanks dat het bijna 400 jaar oud is, nog altijd erg goed leesbaar is. Dergelijke museale documenten zijn erg zeldzaam en komen nooit op de markt. De enige bekende documenten van Prins Willem IV liggen op dit moment in het Rijksmuseum.

Koninklijk huis

Prins Willem IV speelt een voorname rol in onze huidige monarchie. Hij was namelijk de eerste stadhouder van de republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, het latere Koninkrijk der Nederlanden. Dit stadhouderschap verkreeg hij door erfopvolging en dat stadhouderschap groeide onder zijn kleinzoon Willem I uit tot het Koningschap van de Oranjes. ''Dit document speelt een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. Toen Prins Willem IV dit document tekende was hij bijna oud genoeg om zelf beslissingen te nemen. Prins Willem IV was erg vredelievend en minzaam in zijn optreden, dat heeft veel invloed gehad op de toekomst van Nederland''. Willem IV stierf op 22 oktober 1751 in Den Haag en werd later bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in Delft.

Veel belangstelling

Juist vanwege de zeldzaamheid van dit document verwacht veilingmeester Job Kwakman van Catawiki veel belangstelling. "Ons Koninklijk huis is nog altijd bijzonder populair. Er zijn in Nederland dan ook veel Koninklijk huis verzamelaars. De meeste van deze verzamelaars zijn hun hele leven op zoek naar een persoonlijk eigendom van de Oranjes. Een origineel manuscript met de handtekening van Willem IV zouden dan ook het topstuk van hun verzameling zijn. Maar naast veel verzamelaars zullen ook veel musea die dit in hun collectie willen hebben gaan meebieden'', aldus Kwakman.

De veiling van het document is inmiddels gestart en duurt tot en met woensdag 29 april Het document is te bekijken via: www.catawiki.nl/manuscripten-veiling