Geurts: Besluit over grondgebondenheid heeft grote gevolgen voor boerengezinnen

24/04/2015

Geurts: Besluit over grondgebondenheid heeft grote gevolgen voor boerengezinnen

Het CDA maakt zich zorgen over de gevolgen van het ontwerpbesluit over grondgebondenheid voor de vele boerengezinnen. Dit besluit houdt volgens CDA woordvoerder landbouw Jaco Geurts nauwelijks rekening met het feit dat ondernemers niet op de nieuwe situatie hebben kunnen anticiperen. Hij verwacht dan ook veel individuele juridische procedures. "Het CDA is ook voor enige mate van grondgebondenheid. Maar we vragen ons ernstig af of het redelijk is om ondernemers die binnen de wettelijke regels hebben geinvesteerd zo abrupt op te zadelen met grondgebondenheid."

In de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (2014) is op het laatste moment de mogelijkheid opgenomen om de groei van de melkveehouderij te beperken door het bezit te eisen van eigen grond. De groei van een melkveehouderij is daarmee gekoppeld aan de hoeveelheid eigen grond en de mogelijkheid tot mestverwerking. Dit zogenaamde `ontwerpbesluit grondgebonden groei melkveehouderij' werd deze week in de Kamer behandeld.

Geurts: "Er komt, in mijn ogen geheel terecht, een knelgevallenregeling voor ondernemers die financiele verplichtingen voor mestverwerking zijn aangegaan. Deze ondernemers worden ontzien omdat zij financiele verplichtingen zijn aangegaan voor zij konden weten dat nadere voorwaarden gesteld zouden worden. Maar deze motivatie geldt niet voor boeren die hebben geinvesteerd in gebouwen om hun koeien adequaat te kunnen huisvesten en die nu geconfronteerd worden met, voor vele financieel niet haalbare, benodigde extra investeringen in grond."

Geurts riep staatssecretaris Dijksma op om een ministerieel loket te openen die boeren helpt bij de technische vragen, en de medewerkers van dit loket ook te laten meedenken over mogelijke oplossingen van problemen. "Wij vragen de staatssecretaris zich nog eens te bezinnen, omdat zij juist voor jonge boeren veel kan betekenen met een ruimere knelgevallenregelingen en een goede kringloopregeling." Tijdens het debat heeft staatssecretaris Dijksma het CDA toegezegd het gevraagde loket te openen.