Lintjesregen voor (oud-)Defensiepersoneel

Nieuwsbericht | 24-04-2015

'Uw inzet is opgevallen en maakte het verschil.' Dat zei minister Jeanine Hennis- Plasschaert vanmorgen op het Haagse departement tegen 10 Defensiemedewerkers. Zij ontvingen uit haar handen een Koninklijke Onderscheiding. Daarnaast kregen in hun woonplaats nog 13 (oud)militairen en burgers van Defensie een lintje.

Hennis: 'De waarde van deze onderscheiding is dat het gaat om individuele prestaties, ongeacht maatschappelijke status, militaire rang of adellijke afstamming. Ik beschouw het als een eer u vandaag in het zonnetje te zetten.'

Op adem komen

Een van de gedecoreerden was de heer Aendekerk. Militairen konden dag en nacht een beroep doen op deze voormalige aalmoezenier. Hij richtte begin jaren `90 tijdens een uitzending naar Joegoslavie het eerste Holland House op. Daar konden militairen op adem komen, zich even ontspannen. Dit initiatief leidde er mede toe dat tegenwoordig in vrijwel alle missiegebieden zo'n huis (Echos) staat. 'Mensen hebben elkaar zoveel te bieden, als ze maar met elkaar in contact komen', is een treffende uitspraak van Aendekerk.

Groot respect voor slachtoffers

Ook luitenant-kolonel De Haan kreeg een lintje. Als hoofd protocol en ceremonieel van de landmacht had hij een centrale rol bij veel cruciale momenten. Prinsjesdagen bijvoorbeeld en de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Haan was vorig jaar ook verantwoordelijk voor het ceremonieel op Vliegbasis Eindhoven bij de aankomst van de stoffelijke resten van de MH17-slachtoffers. "Het maakte diepe indruk op vele mensen. U bracht de waardigheid terug en toonde de slachtoffers van deze afschuwelijke ramp groot respect", aldus Hennis.

Onmisbare schakel

De vader van mevrouw Pragt-Lankhuizen diende in Nederlands-Indie. Zijn verhaal was het startsein voor alle activiteiten die ze al 20 jaar ontplooit voor de veteranen van Bataljon 2-6 RI. Hennis: 'U bent een enorme steun en toeverlaat. U bezoekt zieke veteranen en bemiddelt bij problemen. U bezoekt begrafenissen en crematies en organiseert dan een erewacht. Zo bent u uitgegroeid tot de onmisbare verbindende schakel en dat bleef bepaald niet onopgemerkt'.

Passie voor de mens

Uit naam van de Koning onderscheidde Hennis ook adjudant van de mariniers algemeen Schoonderwaldt. Hij bouwde in 2010 en 2011 een ongekende vertrouwensband op met een dertigtal Afghaanse politieagenten. Na een aanslag waarbij 1 agent omkwam en 4 zwaar gewond raakten, motiveerde hij hen in no-time het werk weer op te pakken. 'Uw passie voor `de mens achter de collega' is een rode draad in uw carriere. U bent bovengemiddeld gericht op het welbevinden van mensen', sprak de minister.

De gedecoreerden van Defensie op rij:

Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden werden benoemd:

kolonel der cavalerie W. van den Bos, luitenant-kolonel der infanterie M.J.M. Donkers, majoor van de Koninklijke Luchtmacht M.A.P.T. van Gestel, luitenant-kolonel der cavalerie C.J.C.H. de Haan, kapitein-ter-zee logistieke dienst R.C. Hunnego, luitenant-kolonel van het dienstvak van de logistiek ing. P.J.A. Jooren, adjudant-onderofficier van de operationele dienst/nautische dienst W. Kers, kolonel der cavalerie S.M. Luijten, luitenant-kolonel van het dienstvak van de logistiek S.P. Nijenhuis, majoor der cavalerie H. Plakke, adjudant-onderofficier van de mariniers D. Schoonderwaldt en adjudant van de marechaussee L. Walda.

Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd:

de heren G.H. Aendekerk, L. Bruin, T. van der Plas, J.C. Saarloos en mr. G. Souer.

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden werd benoemd:

eerste luitenant der mariniers G.F.M. Princee en majoor der infanterie R. Zuidema.

Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

mevrouw W.S.H. van Breeschoten, de heer J.L.M. van Dongen, mevrouw M.W.C.A. Pragt-Lankhuizen en de heren J. Venus en A.G.M. van Berkel.