Handelsmissie Peru en Ecuador verpakkingsindustrie en logistiek

Op zoek naar nieuwe kansen in de verpakkingsindustrie of logistieke sector? Ga mee met de handelsmissie naar Peru en Ecuador, van 23 tot en met 28 augustus. Onderdeel van de missie is deelname aan de beurs Expoalimentaria van 26 tot en met 28 augustus in Lima.

De Nederlandse ambassade in Lima en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) organiseren deze missie in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de missie. Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie steunt hen daarbij.

Achtergrond Peru

Peru was in de afgelopen jaren een van de snelst groeiende economieen in Latijns-Amerika. In de periode 2009-2014 is de economie bijna verdubbeld. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) groeide in die periode met een gemiddeld jaarlijks percentage van 5,6%. Onder de totale bevolking van ruim 30 miljoen mensen (tegenwoordig telt de hoofdstad Lima bijna 10 miljoen inwoners) bevindt zich een groeiende middenklasse.

Peru heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet om economisch te internationaliseren. De invoerheffingen van import van de meeste kapitaalgoederen zijn vrijgesteld. Hiermee wil Peru vooral de agrarische sector stimuleren, met name de productie van koffie, bloemen, vis, groente en fruit.

Daarnaast heeft Peru een aantal vrijhandelsverdragen getekend, waaronder met de Europese Unie. Tot slot is Peru lid van de Pacifische Alliantie. Het land streeft, samen met de andere oprichters Mexico, Chili en Colombia, naar bevordering van regionale en economische integratie.

Achtergrond Ecuador

Ecuador is zich steeds meer internationaal aan het ontwikkelen, maar heeft nog niet de status van Peru. De economie groeit gemiddeld met 4,3% per jaar. Het land is nog sterk afhankelijk van aardolie. Met een groeiende exportwaarde van producten zoals bananen (172 miljoen US dollar in 2012) en garnalen (87 miljoen US dollar) manifesteert Ecuador zich als interessant exportland voor de agrarische sector. Ook op het gebied van palmolie en bloemen groeit Ecuador.

Kansen voor verpakkings- en vervoersoplossingen

In beide landen ontbreekt het nog aan de juiste verpakkings- en vervoersoplossingen om goederen te exporteren. Hier liggen kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Over de Expoalimentaria

De Expoalimentaria is de grootste internationale vakbeurs in de regio, gericht op de agrarische sector en voedingsmiddelenindustrie, groente en fruit, vis en aquacultuur, en de toeleverende industrie voor al deze sectoren, inclusief machines, verpakkingen en logistieke oplossingen. Exporteurs, producenten, fabrikanten, distributeurs en leveranciers uit Peru en omgeving zullen deze 6e editie bezoeken. Nederland wordt vertegenwoordigd met een Holland Paviljoen van 120 m2.

Doel van de missie

Het doel van deze agrarische handelsmissie en beursdeelname is om het Nederlandse bedrijfsleven in te laten springen op de behoefte van Peru en Ecuador op het gebied van logistiek, verwerkings- en verpakkingsoplossingen. Er is vraag naar kennis en technologie op dat gebied om agrarische producten succesvol te kunnen exporteren. Logistiek gezien leeft de uitdaging voor het ontwikkelen van een ononderbroken koudeketen.

Veel Peruaanse en Ecuadoriaanse bedrijven moeten hun efficientie, traceerbaarheid en innovatie van het transport van deze producten verbeteren. Nederland is een uitgelezen partnerland om te werken aan deze oplossingen voor Peru en Ecuador. Door middel van een bezoekprogramma, matchmaking en beursdeelname kan dit gerealiseerd worden.

Profielen van deelnemende bedrijven

Deelname aan deze missie staat open voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de volgende sectoren:

* Verpakkingsindustrie

Om succesvol te exporteren, is het - zeker bij versproducten - van belang dat de juiste verpakkingsmethoden worden gebruikt. Deze verpakkingsoplossingen vergemakkelijken het proces van transport en kunnen ervoor zorgen dat de koelketens gesloten zijn. Kansen liggen onder andere op het

gebied van verpakkingsbedrijven gespecialiseerd in bulkverpakkingen voor groenten en fruit, koffie, vis, bloemen en palmolie en actieve en/of intelligente verpakkingsoplossingen.

* Logistiek

Deze Nederlandse topsector heeft een zogenaamde enabling functie voor andere sectoren. Een efficiente afwikkeling van goederenstromen maakt export mogelijk. Een van de uitdagingen van Peru en Ecuador om hun waar geconditioneerd te kunnen exporteren, is het creeren van nieuwe logistieke

systemen, nieuwe afslagroutes en meer connectiviteit.

Conceptprogramma

Het conceptprogramma van de missie ziet er als volgt uit:

* zondag 23 augustus: aankomst Guayaquil (Ecuador), ontvangst door ambassade + informeel diner

* maandag 24 augustus: bedrijfsbezoek/seminar en matchmaking, 's avonds vertrek naar Lima (Peru)

* dinsdag 25 augustus: bedrijfsbezoek en matchmaking, 's avonds ontvangst door ambassade

* woensdag 26 augustus tot en met vrijdag 28 augustus: beursdeelname en matchmaking op de beurs

Deelname en aanmelden

Deelname aan de handelsmissie en Expoalimentaria kost EUR 950 (exclusief btw). Kosten voor reis en verblijf, tolken en andere individuele kosten zijn voor eigen rekening. De organisatie zal een suggestie doen voor uw reis en verblijf. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 15 juni.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met:

* Nederlands Centrum voor Handelsbevordering

Contactpersoon: Sanne Jansen

T 070 3441597

E sjansen@nchnl.nl

* Nederlandse ambassade in Lima

Contactpersoon: Gerwin Woudt (voor specifieke vragen over Peru)

T +51 1213 9800, toestel 310

E gerwin.woudt@minbuza.nl

* Honorair Consulaat Guayaquil in Lima

Gilbert Zambrano (voor specifieke vragen over Ecuador)

T +59 3423 27571

E agregadocomercialguayaquil@nlconsulate.com