Koninklijke onderscheidingen Koningsdag 2015

Burgemeester Hessels reikte op vrijdag 24 april 2015 vier Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners van onze gemeente. Drie uitreikingen vonden plaats op het huisadres van belanghebbenden. Een uitreiking vond plaats in zorgcentrum Vastrada. Onderstaand een overzicht.

Mevrouw J.A. Friedrichs-Savelkoul (geboren 5 december 1956)

Mevrouw Jeanny Friedrichs is nagenoeg 40 jaar actief als vrijwilliger. Haar verdiensten hebben onder meer betrekking op haar activiteiten voor Schutterij Broederschap van St. Jan (1976-heden) en de Heemkunde Vereniging in Nieuwstadt. Daarnaast is zij al vanaf 1980 actief in de gemeentelijke politiek. In eerste instantie voor het CDA en vervolgens voor Democraten (Echt-) Susteren. Daarbij zette zij zich meerdere jaren in als commissielid en als penningmeester. Voor vrouwenvereniging ZijActief Nieuwstadt maakt decoranda zich vanaf 2010 verdienstelijk als secretaris, een functie die zij ook al eens in het verleden vervulde (1985-1996). Verder is zij collectant voor verschillende landelijke goede doelen en vrijwilliger in het Hospice Mariaveld in Susteren (vanaf 2013). In het verleden was decoranda gedurende een lange periode secretaris van het Vrouwen Overleg Gemeente Susteren. Ook was ze een actief lid van Carnavalsvereniging De Foetelaers. Mevrouw Friedrichs wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Uitreiking vond plaats op vrijdag 24 april op haar woonadres in Nieuwstadt.

Emeritus Pastoor J.A. Reijnders (geboren 1 augustus 1931)

Pastoor Jan Reijnders is al 52 jaar actief als priester. Nadat hij in 1991 met emeritaat is gegaan, heeft hij nog veel pastorale taken bij zorgcentrum Vastrada en de Amelbergaparochie in Susteren op zich genomen. Na zijn priesterwijding in 1963 begon de heer Reijnders als kapelaan in Mechelen-Wittem. Vervolgens werd hij in 1969 benoemd tot kapelaan van de Pancratiusparochie in Heerlen. Van 1976 tot 1991 was hij actief als pastoor in Born. In de periode van 1964 tot 1984 nam decorandus als aalmoezenier van de Clan des Hospitals deel aan zo'n 25 reizen naar Lourdes. Van deze organisatie is hij nog steeds lid en met enige regelmaat treffen de leden elkaar. Pastoor Reijnders wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Uitreiking vond plaats op vrijdag 24 april in zorgcentrum Vastrada in Susteren.

Dr. B.J.M.L. Locht (geboren 22 september 1946)

De heer Benoit Locht is al vanaf zijn studietijd actief als vrijwilliger op het gebied van het behoud en de promotie van het natuur- en cultuurhistorisch erfgoed. Zo is hij onder meer bestuurlijk actief bij de Heemkundekring Echter Landj (1993-heden) en de Natuurhistorische vereniging Pepijnsland Echt (2005-heden). In beide verenigingen bekleedt hij de functie van voorzitter. Daarnaast maakt de heer Locht zich verdienstelijk als bestuurslid van het Museum van de Vrouw (2005-heden) en de Stichting Milieufederatie Limburg (2010-heden). Via het Project Uitzending Managers is decorandus vanaf 2010 onder meer betrokken als adviseur bij een project in Colombia. Verder is hij voor de gemeente Echt-Susteren actief in diverse projectgroepen. Vanaf het begin van de jaren '70 heeft de heer Locht het complete landschap van Echt wat betreft geologie en fauna in beeld gebracht en op de kaart gezet. Deze feiten waren voorheen niet of nauwelijks bekend of onderzocht.

Natuur- en cultuurhistorisch erfgoed

Met de toenemende belangstelling van de gemeente Echt-Susteren voor het natuur- en cultuurhistorisch erfgoed is de heer Locht in de loop der jaren actief geweest in allerlei overlegstructuren om de belangen van de natuur-, landschap- en cultuurhistorische waarden te behartigen. Zo heeft hij meegewerkt aan de totstandkoming van de Archeologische verwachtingenkaart, de Cultuurhistorische waardenkaart en de Structuurvisie voor wat betreft het onderdeel landschapskaders. Op dit moment is hij via een klankbordgroep betrokken bij de planmatige aanpak van de verbetering van de loop van de Middelsgraaf en bij een project dat alle rijksmonumenten in de gemeente gaat beschrijven en vastleggen. Op basis van de kennis en ervaring van de heer Locht wordt niet alleen gemeentelijk beleid gebaseerd en uitgevoerd maar ook het beleid van Waterschappen, het IKL, de Natuurbescherming en de Milieufederatie Limburg. Omdat de samenhang in geologie en landschap zich zowel in de tijd als gebied ver uitstrekt, is zijn werk niet beperkt tot alleen Midden-Limburg maar ook ver daarbuiten (landelijk en grensoverschrijdend naar Belgie en Duitsland). Mede daarom is hij een veel gevraagd spreker voor onder andere lezingen, symposia en cursussen.

Kenner

In het verleden was de heer Locht bestuurlijk actief voor basisschool Angela in Echt en het Waterschap Roer en Overmaas. Verder heeft hij de opleiding voor stadsgidsen in Echt, Susteren en Nieuwstadt vormgegeven. Na zijn prepensioen in 2005 was hij nog tot 2013 actief als parttime docent bij het IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). In de loop der jaren zijn talloze publicaties van zijn hand verschenen in het kwartaaltijdschrift alsmede het jaarboek van de Heemkundekring, de jaarboeken van de Heemkundevereniging Roerstreek en in het Natuurhistorisch maandblad. Zijn kennis en ervaring wordt in zoverre erkend, dat hij als auteur wordt aangehaald in tal van wetenschappelijke publicaties. De heer Locht wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Uitreiking vond plaats op vrijdag 24 april op zijn woonadres in Echt.

De heer G.I.L. Haanraats (geboren 18 april 1957)

De heer Frits Haanraats is werkzaam bij de Veiligheidsregio Limburg Noord. Naast zijn beroepsmatige inzet is decorandus vanaf 1988 lid van het vrijwillig brandweerkorps Echt, waarbij hij de functie van Brandmeester vervult. Ook is hij sinds 1988 (bestuurlijk) actief bij de Echter Brandweer Vrienden, waarvan op dit moment als voorzitter. Op maatschappelijk gebied verricht hij werkzaamheden voor Jeugd Survival Echt (2002-heden), het fietsevenement 'Bokkerieje' (2012-heden) en de stichting Pergamijn (2004-heden). In de periode van 1987 tot 2002 was decorandus lid van de bedrijfsbrandweer van NedCar. Uit het voorstel blijkt dat de heer Haanraats al meer dan 25 jaar actief is als vrijwilliger bij de brandweer, waarbij er tot op heden sprake is van een decorabele lijn. Zijn werkzaamheden voert hij met een hoge mate van vakkundigheid uit. Ook de overige vrijwilligerswerkzaamheden worden met veel enthousiasme en inzet verricht, en naar volle tevredenheid van de organisaties waar hij deel van uit maakt. De heer Haanraats wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Uitreiking vond plaats op vrijdag 24 april op zijn woonadres in Echt.