Aanbevelingslijst Algemene Rekenkamer voor vacature collegelid

De Algemene Rekenkamer heeft een aanbevelingslijst van zes kandidaten vastgesteld in verband met de vacature van een collegelid. Deze selectie uit de sollicitanten is op 24 april 2015 ter beschikking gesteld aan de Tweede Kamer. In het college ontstaat per 1 juni a.s. een vacature vanwege het vertrek van president Saskia J. Stuiveling.

Dit is de eerste stap in de procedure voor de vervulling van de vacature van een collegelid. De Tweede Kamer neemt nu het stokje over.

De aanbevelingslijst is als volgt samengesteld:

1. mevrouw drs. F.C. Giskes, burgemeester Texel

2. mevrouw prof. dr. E.M. Sent, hoogleraar Economie Radboud Universiteit Nijmegen; lid Eerste Kamer der Staten-Generaal

3. mevrouw mr. A. Roelvink-Verhoeff, raadsheer-plaatsvervanger hoven Arnhem-Leeuwarden en Den Haag

4. mr. drs. J.M. de Vries, directeur MEE te Utrecht

5. mevrouw dr. M.G.W. den Boer, gasthoogleraar Veiligheidsstudies Macquarie Universiteit Sydney; wetenschappelijk decaan Politieacademie te Apeldoorn; directeur onderzoeks- en consultancybureau.

6. drs. K. Douma, projectmanager Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants (NBA) te Amsterdam

De Comptabiliteitswet 2001 schrijft voor dat de Algemene Rekenkamer bij een vacature voor een collegelid een openbare aanbevelingslijst van zes kandidaten opstelt. Na een openbare oproep in advertenties hebben belangstellenden zich kunnen aanmelden voor de ontstane vacature in het college.

Na aanbeveling is Tweede Kamer aan zet

Zoals de wet voorschrijft is de Tweede Kamer nu aan zet. De commissie voor de Rijksuitgaven zal een voordracht van drie personen opstellen. Deze wordt ter stemming voorgelegd aan de Tweede Kamer. Dan volgt benoeming door het kabinet bij Koninklijk Besluit. Daarna is het de verantwoordelijkheid van het kabinet om uit de dan zittende collegeleden een president aan te wijzen. Ook deze benoeming geschiedt bij Koninklijk Besluit.

Een collegelid van de Algemene Rekenkamer wordt volgens de Grondwet voor het leven benoemd.

Totdat de vacature vervuld is zal vanaf 1 juni 2015 het college bestaan uit Kees Vendrik (tevens waarnemend president) en Arno Visser.