Theu Boermans regisseert autobiografisch stuk van Henrik Ibsen

Theu Boermans maakt momenteel bij het Nationale Toneel de voorstelling Solness met acteurs Mark Rietman, Betty Schuurman, Jappe Claes, Vincent Linthorst, Anna Raadsveld, Marit Meijeren en Marijn Claes. De repetities zijn in volle gang. Het autobiografische stuk van Henrik Ibsen gaat op zaterdag 25 april 2015 in premiere in Theater aan het Spui in Den Haag en is daarna te zien in het Compagnietheater (Amsterdam) en in de Toneelschuur (Haarlem).

In Solness (naar Bouwmeester Solness van Henrik Ibsen) offert een architect op het toppunt van zijn carriere, liefde, gezin en vriendschap op om het hoogste te bereiken.

Halvard Solness is een succesvol architect en projectontwikkelaar. Zijn gebouwen staan overal in het land. De mensen willen erin wonen en werken. Lang was hij tevreden, maar nu slaat bij deze autoritaire vijftiger de twijfel toe: heeft hij de juiste keuzes gemaakt? Moet hij een stap opzij doen voor een nieuwe generatie? Om hem heen is het stil geworden. Want terwijl hij voor anderen huizen bouwde, heeft hij zijn eigen thuis verwaarloosd. Hij is vervreemd geraakt van zijn vrouw, na de tragische dood van hun kinderen. Dan staat plotseling de jonge Hilde voor de deur. Ze is mooi en mysterieus. Ze beweert dat Solness haar tien jaar geleden, toen ze nog een meisje was, het hoofd op hol heeft gebracht. Wat wil ze van hem? Komt ze verhaal halen? Wordt ze zijn redding? In ieder geval weet ze hem ervan te overtuigen nog eenmaal iets werkelijks groots te bouwen.

In 1892 is de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen 64 jaar oud en op de top van zijn kunnen. Zijn toneelstukken Nora en Hedda Gabler zijn ingeslagen als een bom. Dan ontmoet hij, op vakantie in de bergen de achttienjarige Weense studente Emilie Bardach, met wie hij een korte, heftige relatie heeft. Niet lang daarna verschijnt Ibsens Bouwmeester Solness, een toneelstuk waarin hij net zo goed de sluimerende identiteitscrisis van hemzelf als die van de gevierde architect Halvard Solness ontleedt.

Regisseur en cast

Artistiek directeur Theu Boermans regisseerde eerder bij het Nationale Toneel o.a. Midzomernachtdroom, Tasso, As you like it en Drie zusters. Bij het grote publiek werd Theu Boermans bekend door zijn regie voor de musical Soldaat van Oranje en het toneelstuk ANNE, over Anne Frank. Naast de vaste acteurs van het Nationale Toneel (Mark Rietman, Betty Schuurman, Jappe Claes, Vincent Linthorst) speelt Anna Raadsveld mee. Anna Raadsveld studeerde in 2014 af aan de Toneelschool in Maastricht. Al voordat zij op de Toneelschool zat maakte zij op 17-jarige leeftijd haar acteerdebuut in de bioscoophit Timboektoe. Hierna volgden verschillende televisie- en film rollen. Eind maart 2015 is Anna te zien in de hoofdrol van de nieuwe Nederlandse tv serie Goedenavond Dames en Heren (de opvolger van Moeder ik wil bij de revue). Solness is haar eerste productie bij het Nationale Toneel. Er spelen ook twee stagiaires mee; Marijn Claes en Marit Meijeren. Marit speelde eerder in As you like it van Theu Boermans. Voor Marijn is dit zijn eerste productie bij het Nationale Toneel.

van Henrik Ibsen

regie Theu Boermans

met Mark Rietman, Betty Schuurman, Jappe Claes, Vincent Linthorst, Anna Raadsveld, Marit Meijeren, Marijn Claes

premiere zaterdag 25 april 2015, Theater aan het Spui, Den Haag

Landelijke tournee van di 21 april t/m 22 mei 2015

Tournee seizoen 2015/2016: di 01-09-2015 t/m za 31-10-2015