‘Aletta Jacobs arriveert in het Vredespaleis’

‘Aletta Jacobs arriveert in het Vredespaleis’

Aletta Jacobs wordt op zaterdag 25 april geëerd met de plaatsing van een bronzen buste in het Vredespaleis.

Tot nu toe ontbreekt zij hier en onterecht naar de mening van WILPF Nederland. Het borstbeeld, gemaakt door Lia Krol, is een geschenk van de Nederlandse afdeling WILPF aan de Carnegie stichting en iedereen die zich wijdt aan vrede, gelijkheid en rechtvaardigheid.

Het 100-jarig bestaan van WILPF, de Women's International League for Peace and Freedom, is het uitgelezen moment om Aletta Jacobs feestelijk te eren als Vrouw van de Vrede. In Nederland is Aletta wijd en zijd bekend als de eerste vrouw die aan een universiteit ging studeren en later om haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. Wat minder bekend is: In 1915, organiseerde Aletta Jacobs in de Haagse Dierentuin het Internationale Vrouwen Congres, waaruit WILPF later is voortgekomen. Ruim 1300 vrouwen reisden vanuit vele landen - zij doorkruisten oorlogsgebieden - om in Den Haag bijeen te komen en oplossingen voor beëindiging van de alomvattende oorlog te formuleren.

Met de onthulling van het borstbeeld wordt de aandacht gevestigd op Aletta's werk voor de Wereldvrede. De buste van de hand van kunstenares Lia Krol, is een geschenk van de Nederlandse afdeling van WILPF aan de Carnegie-Stichting, de organisatie die het Vredespaleis beheert.

Wederom in Den Haag gaat WILPF van 27 t/m 29 april 2015 in het World Forum te Den Haag haar 100-jarig bestaan vieren met een internationale publieksconferentie, zie www.womenstopwar.org

Het programma voor de onthulling op zaterdag 25 april te Vredespaleis:

12:00 uur: Inloop

12:30 uur: Onthulling beeld Aletta Jacobs

Het beeld wordt door WILPF erelid Edith Ballantyne aangeboden aan de voorzitter van de Carnegie-Stichting, Dr. Bernard Bot. De ceremonie vindt plaats in het bijzijn van Wethouder Ingrid van Engelshoven en omvat mede een korte lezing door biografe Mineke Bosch over Aletta Jacobs' inspanningen als vredesactivist.

13.30 Receptie

15:00 Einde