Nepal: Hulpverlening is een logistieke uitdaging

Nepal: Hulpverlening is een logistieke uitdaging

25/04/15

Op dit moment verzamelt het internationale Rode Kruis zo veel mogelijk informatie via het Nepalese Rode kruis over slachtoffers en schade om extra hulp ter plaatse te kunnen sturen. Het Nepalese Rode Kruis is momenteel volop bezig met hulp bieden en gewonden verzorgen. Makkelijk is dat niet want tussen de hoofdstad Kathmandu en Pokhara (waar het epicentrum lag) loopt maar één weg, die bovendien door bergachtig gebied slingert. Die weg is net als veel andere infrastructuur beschadigd. ‘Gelukkig’ gebeurde de aardbeving op een zaterdag (geen school) en op het middaguur (en niet ’s nachts bijvoorbeeld) waarop veel mensen buiten zijn. ‘Gelukkig’ ook heeft Rode Kruis-Vlaanderen de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in ‘earthquakepreparedness’ samen met de collega’s van onder andere het Britse Rode Kruis.

De Vlaming Dries Goeminne was één van de trekkers van dat project en heeft jaren in de streek gewoond. “We wisten dat het een kwestie van tijd was. Zo’n aardbeving zat eraan te komen.

Logistieke uitdaging

Het gebied waar het epicentrum lag is redelijk dicht bevolkt en bestaat uit heel veel kleine dorpjes die gezien de schade en chaos nu nog moeilijker te bereiken zijn. ‘Dat weten we, vandaar dat we de bevolking al jaren opleiden wat ze moeten doen voor, tijdens en na een aardbeving’, aldus Goeminne.

Enkele voorbeelden

Voor

Neem maatregelen in huis, hang bijvoorbeeld geen grote kroonluchter boven je bed en schroef zaken goed vast. Zorg dat je een ‘grabbag’ hebt klaarstaan met oa eerste hulpmateriaal en water in, dat je zo snel kan meenemen. Tijdens

Ga in een deuropening staan.

Scholen: verschuil je onder de lessenaars/tafels.

Na

Zorg eerst voor jezelf, daarna ook voor je omgeving. Zoek onmiddellijk open grond en blijf daar tot alles veilig is en ga dan hulp zoeken. Het Rode Kruis gelooft sterk in de zelfredzaamheid van mensen.

Eerste Hulp

Rode Kruis-Vlaanderen heeft de afgelopen jaren ook meer dan 40.000 mensen in Nepal een intensieve cursus Eerste Hulp aangeleerd, iets dat nu ongetwijfeld van pas zal komen. Het Nepalese Rode Kruis organiseert op regelmatige tijdstippen ook massale simulaties, waardoor de hulpverleners zeer duidelijk weten wat ze moeten doen, ook nu. Zo staat er op verschillende plekken in het land, in Kathmandu en ook in Pokhara, al materiaal klaar ‘voor het geval dat’. Het gaat dan om medisch materiaal maar ook pakketten met schoppen, houwelen en tentzeilen in. Ook voor slachtoffers staan er hulppakketten klaar met dekens, tenten en kookgerei (om 10.000 gezinnen mee te helpen). Dat materiaal wordt nu tot bij de slachtoffers gebracht.

‘Ook al zijn er nu slachtoffers gevallen, ik geloof toch dat de ‘earthquakepreparedness’ ervoor zorgt dat het er toch minder zijn, dan zónder die alertheid voor aardbevingen en dat de slachtoffers sneller en beter geholpen zullen worden’, besluit Dries Goeminne.

Noot: u mag de komende uren en dagen updates van het Rode Kruis verwachten over deze catastrofe.