Internationale interesse voor Twentse innovaties

Innovatiefonds Twente investeert in start-ups Axign en TBD Composites

Het Innovatiefonds Twente, van Regio Twente en beheerd door PPM Oost, heeft haar eerste investeringen gedaan in Axign en TBD Composites. De investeringen in deze Twentse start-ups bieden de bedrijven ruimte om hun producten te lanceren op de (inter)nationale markt. Het Enschedese Axign ontwikkelt een chip die het geluid uit de draadloze speakers aanzienlijk verbetert. TBD Composites biedt innovatieve composiet-oplossingen voor onder meer paardenvervoer. Voor beide Twentse innovaties is internationaal interesse.

Het Innovatiefonds Twente stelt risicokapitaal beschikbaar voor innovaties van Twentse MKB-bedrijven en bevordert daarmee de concurrentiekracht van de regio. "In Twente zijn veel ondernemers met zeer innovatieve projecten bezig. Door daarin in een vroeg stadium te investeren, geef je ze als regio de mogelijkheid hun producten te ontwikkelen en te valideren, om deze vervolgens nationaal en internationaal te vermarkten", benadrukt Fred de Graaf, voorzitter Regio Twente. Mede door de investering vanuit het Innovatiefonds Twente heeft Axign de mogelijkheid om de eerste chips te laten produceren. Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost) geeft aan dat de perspectieven voor deze Twentse chipmaker groot zijn en passen in deze tijd, waarin luisteren naar digitale, streaming muziek toeneemt. Er is internationaal veel interesse van bijvoorbeeld de grote audiofabrikanten voor de innovatieve chip. Dat geldt ook voor TBD Composites waar ze producten van soortgelijke composieten als carbon ontwikkelen, met nagenoeg dezelfde eigenschappen, maar veel goedkoper. Ook daarvoor hebben bedrijven uit diverse Europese landen zich al bij TBD Composites in Enschede gemeld.

Investeringen

Innovatiefonds Twente richt zich op Twentse MKB-bedrijven, die in de start up-fase verkeren. Voorwaarde is onder meer dat ook andere investeerders geld in het bedrijf steken. Een investering uit het Innovatiefonds Twente is geen subsidie: de financiering wordt verstrekt als lening of aandelenkapitaal. Het geld moet uiteindelijk terugvloeien in het fonds, zodat het opnieuw kan worden geinvesteerd. Innovatiefonds Twente investeert nu voor het eerst rechtstreeks in bedrijven, maar stak eerder al geld in het techfonds Cottonwood. Dat Amerikaanse fonds investeert in de internationalisatie van Twentse bedrijven.

PPM Oost screent de aanvragen en begeleidt de bedrijven bij het investeringstraject. Zij verwacht de komende maanden meer investeringen te realiseren vanuit Innovatiefonds Twente. "We hebben enkele interessante plannen ter beoordeling gekregen. Die zijn we nu grondig aan het toetsen en bereiden we voor op een investering", aldus PPM Oost-directeur Marius Prins.

Axign

De potentie van Axign was bij PPM Oost al snel duidelijk. Axign ontwikkelt een gepatenteerde oplossing die streaming home-soundsystemen hifi-geluid kan laten versterken. Ze maakt een chiptoepassing van kleinere en goedkopere onderdelen voor innovatieve luidsprekersystemen. "De testchip die we zelf hebben gebouwd, werkt goed. Nu komt voor ons de belangrijke stap om de prototypes te laten produceren. Vervolgens kunnen klanten testen of de chip in de praktijk ook echt zo goed werkt", vertelt directeur Hette Elgersma van Axign. "Het is een spannende fase waarmee hoge kosten zijn gemoeid. We hebben voor financiering rondgekeken bij verschillende partijen. Maar door het eco-systeem rond de Universiteit Twente waarin wij zitten, was het een logische stap om met het Innovatiefonds Twente in zee te gaan. We zijn blij dat we dankzij hun investering de volgende stap kunnen zetten."

TBD Composites

TBD Composites richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling van tweepaardsvrachtwagens waarop met een. B-rijbewijs gereden mag worden. De huidige generatie wagens is echter zo zwaar, dat je met twee volwassen paarden erin het wettelijk maximaal toegestane gewicht overschrijdt. TBD Composites heeft een constructie van composiet ontwikkeld waarmee - met B-rijbewijs - wel twee paarden kunnen worden vervoerd. Met de investering vanuit Innovatiefonds Twente kan TBD Composites de eerste prototypes bouwen: "We willen uitgroeien tot een Composites Expertise Centre", vertelt TBD-directeur Hans ter Haar. "We hebben techneuten met veel kennis van composieten in huis, die oplossingen kunnen bedenken voor problemen in tal van sectoren. De mogelijkheden zijn enorm." Volgens PPM Oost heeft het bedrijf veel kennis en kunde in huis om haar toepassingen uit te breiden naar andere sectoren. Daarnaast werkt TBD Composites nauw samen met de Saxion Hogeschool, waardoor er een mooie wisselwerking ontstaat tussen kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Innovatiefonds Twente

Het Innovatiefonds Twente richt zich op de financiering van innovatieve Twentse MKB-bedrijven. Beginnende bedrijven in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM) en cross-overs met de sectoren Agro-Food, Vrijetijdseconomie, Bouw en Energie behoren tot de doelgroep. Voorkeur krijgen die innovatietrajecten waarin meerdere partijen met elkaar samenwerken. Een van de overige voorwaarden is, dat een private investeerder onder gelijke voorwaarden en condities met het Innovatiefonds Twente mee investeert. Het Innovatiefonds Twente wordt gefinancierd door Regio Twente. PPM Oost is fondsmanager.

PPM Oost

Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel in kansrijke bedrijven die bijdragen aan een florerende economie in Oost- Nederland. Met een totale fondsomvang onder beheer van ruim EUR 290 miljoen heeft PPM Oost geinvesteerd in ruim 195 ondernemingen.