Bijna 1 miljoen kinderen Nepal heeft dringend hulp nodig na aardbeving

26 april 2015

Bijna 1 miljoen kinderen Nepal heeft dringend hulp nodig na aardbeving

Tenminste 940.000 kinderen in gebieden die zwaar zijn getroffen door de aardbeving gisteren in Nepal hebben dringend hulp nodig. Dat stelt UNICEF, die ter plaatse hulp biedt. Door de aardbeving zijn overal in Nepal grote tekorten aan water en voedsel. Er is geen elektriciteit en het telefoonnetwerk ligt plat.

Meer dan dertig uur na de aardbeving begint duidelijk te worden hoe groot de impact is voor de mensen en de kinderen in Nepal. Zo veel levens verloren, zoveel huizen beschadigd, aldus de Nederlandse Karin Hulshof, directeur van UNICEF in Zuid-Azie, die vanmorgen over ernstig beschadigd wegen naar Bakhtapur reisde. “Ik zag mensen elkaar helpen, sommige zelfs zingend, en nergens onlusten. Het zal moeilijk zijn voor de mensen in Nepal om alles op te bouwen, maar ik weet zeker dat ze het kunnen.

Zware regen bemoeilijkt de situatie. Met name kinderen zijn kwetsbaar, door beperkte beschikbaarheid van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen kunnen kinderen snel ziek worden en sterven.

UNICEF zet alles in het werk om hulp te bieden. Vanuit opslagruimten worden hulpgoederen aangevoerd: waterzuiveringstabletten, EHBO-materiaal, beschuttingsmateriaal, hygienekits, medicijnen, dekens en tenten. Ook voert UNICEF drinkwater aan en ORS tegen diarree. Deze spullen lagen al in Nepal klaar klaar. Daarnaast stuurt UNICEF twee vliegtuigladingen met in totaal 120 ton hulpgoederen. Ook zorgt UNICEF voor bescherming van kinderen die alleen zijn komen te staan en psychosociale bijstand voor getraumatiseerde kinderen.

Eerste prioriteit is het herstel van de watervoorziening om infectieziekten en epidemieën door vervuild water te voorkomen. Door een bijzondere speling van het lot waren er op het moment van de ramp net 20 UNICEF-waterspecialisten in Nepal samen op een internationaal congres. Zij werden meteen ingezet om cruciale technische bijstand te verlenen.

Teams van UNICEF, de Nepalese overheid en andere hulporganisaties maken momenteel een stand van zaken op van de schade die de aardbeving en de talloze naschokken veroorzaakten en proberen een inschatting te maken van de nodige hulp. De laatste ramingen spreken van meer dan 2000 doden en 4500 gewonden. Het is echter nog te vroeg om precies te zeggen hoeveel levens verloren gingen. Wellicht zal dit cijfer in de duizenden oplopen. Vele duizenden mensen werden dakloos. De materiële schade is enorm.

UNICEF-medewerker Rupa Joshi zegt dat ten minste 30 van de 75 districten in het land geraakt werden. Dit is een ernstige noodtoestand. We moeten snel handelen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken en te beschermen.” 40 procent van de Nepalese bevolking is jonger dan 18. Vele kinderen hebben een angstige eerste nacht samen met hun families, buiten in de kou doorgebracht. Hun huizen werden vernietigd en de angst voor naschokken is groot.

De aardbeving was met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter de krachtigste beving in 80 jaar tijd in Nepal, een van de armste landen ter wereld. Heel veel mensen wonen in bergachtige, dus moeilijk te bereiken, gebieden. Ook de hoofdstad Kathmandu werd ernstig getroffen door het natuurgeweld.

In Nederland heeft UNICEF giro 121 geopend om onmiddellijk in te zamelen voor hulp aan Nepal.