20e BevrijdingsBannetocht Wormerland


Inhoud overslaan en naar navigatie springen.

bannetocht logo klein Bannetocht Foto1 klein

Doe ook mee

Dinsdag 5 Mei Bevrijdingsdag 2015

20^e BevrijdingsBannetocht Wormerland:

Het thema is: 'Onvoltooid bevrijd'.

Voor de 20e keer wordt dit jaar deze prachtige fiets/wandeltocht over 26 km gehouden door de vijf kernen van de Gemeente Wormerland.

Starttijd: 9.00 uur tot 14.00 uur (wandelaars tot 11.00 uur.)
De tocht is gratis voor kinderen t/m 12 jaar, deelname v.a. 13 jaar EUR 2,50.
U kunt in de volgende kernen starten en finishen:

* Wormer: IJsvereniging Nova Zembla, Dorpsstraat 214a
* Oostknollendam: Het Dorpshuis, Dorpstraat 95
* Spijkerboor: 't Heerenhuis, Starnmeerdijk 21
* Wijdewormer/Neck: Het Dorpshuis, Wijdewormerplein 3
* Jisp : Dorpshuis, De Lepelaar
* De finishplaatsen sluiten om 17.00 uur.

De Bannetocht voert u langs de mooiste plekjes van de gemeente Wormerland.
De puzzel die u onderweg kunt invullen is een extraatje voor onderweg, waar jong en oud veel plezier aan zullen beleven. Wie weet wint u er nog wel een prijs mee als u hem heeft ingevuld.

Wormer

Nova Zembla Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.

Hier zal een expositie plaatsvinden van de strip van Wally van Hall, de bankier van het verzet tijdens de bezetting van Nederland. Hij zorgde o.a. voor geld voor de grote spoorwegstaking in 1944.

In de tenten die buiten bij Nova Zembla opgezet zijn kunt u luisteren om 10.00 uur naar Brassband Eensgezindheid uit Wormer. Om 11 uur zal de Junior Brassband Ratatouille u gaan verrassen met hun muzikale kunsten. U kunt hiernaar luisteren onder het genot van een heerlijk kopje koffie of
thee.

Vanaf 12 uur gaat het draaiorgel Het Buikie spelen, gezellig om dan met elkaar een dansje te maken. Het is tenslotte feest.

De Kinderboerderij 't Weidje in Wormer stempelpost

Hier is een groot kinderfeest in samenwerking met de Brede School.

Voor alle kinderen is er de mogelijkheid om mee te doen om vogels te maken voor de grote vrijheidsboom onder leiding van kunstenares Jose Conijn. Jose werkt met onder anderen kunststof afvalflessen en ander recycle materiaal en zij weet daar met de kinderen de mooiste creaties van te maken.

Voor materiaal wordt gezorgd en ieder kind kan gratis meedoen.

Om in de traditie van de boerderij te blijven is er een melkkoe aanwezig waar kinderen hun melkerskunsten op kunnen vertonen. En of het nog niet genoeg is...er is ook een koeienspringkussen aanwezig. En je krijgt ook nog een verrassing als je klaar bent met je vogel maken.

De Poelboerderij Wormer stempelpost

Is ook natuurlijk dit jaar weer van de partij. Hier kunt u weer genieten van de prachtige flora en fauna van het Wormer- en Jisperveld. De waterspeelplaats met dammetjes en molenopstelling geeft een goede indruk van de waterhuishouding in ons waterrijk veengebied. Een bezoekje meer dan waard.

In Oostknollendam

Het Dorpshuis

Hier staat ook dit jaar weer de traditionele kinderdraaimolen van 'Nova Vita' klaar om voor de kinderen gratis rondjes te draaien.

Binnen zal de film van Wally van Hall te zien zijn, "de bankier van het verzet'', waar uitleg wordt gegeven hoe dit allemaal op een slimme wijze georganiseerd werd. Deze film is ter beschikking gesteld door het verzetsmuseum Amsterdam.

De Stichting Historisch Oost Knollendam heeft kranten van 1940-1945 en gaat deze tentoonstellen.

Spijkerboor

Het Heerenhuis (uit 1787). Hier kunt u zich inschrijven, is tevens een stempelpost.

Binnen in 't Heerenhuis is de stempelpost en kunt u genieten van het mooie interieur en natuurlijk de diverse heerlijke versnaperingen.

Met de stempelkaart kunt u met het pontje over om een gratis bezoek te brengen aan fort Spijkerboor waar na de Tweede Wereldoorlog van 1946 tot 1947 een kamp was voor de politieke delinquenten. Dit is het grootste fort van de stelling van Amsterdam en staat sinds 1996 op de UNESCO
werelderfgoedlijst. Het is vooral uniek door de nog aanwezige grote pantserkoepel met daarin twee 10,5 cm snelvuurkanonnen, destijds de krachtigste van Nederland.

Jispersluis stempelpost.

Aan de Kanaaldijk staat zoals ieder jaar weer een heerlijke traktatie in de vorm van een heerlijke Hollandse appel op u te wachten.

Wijdewormer

Het Dorpshuis. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.

Vanaf 11 uur is hier life accordeonmuziek van toen en nu, soms vergeten melodieen die weer tot leven komen. En natuurlijk ook hier staat de koffie klaar of iets anders(?!).

Vanaf 14 uur komt de bekende zanger Edwin Kroeze zijn muzikale kunsten vertonen met als verrassing een lokaal gastoptreden. Mis dit niet !

Jisp

De Lepelaar. Hier kunt u zich inschrijven en is tevens een stempelpost.

Uit het museum van Jisp worden op deze dag bijzondere voorwerpen tentoongesteld.
Ook wordt er een documentairefilm vertoond van de stichting Monumenten Spreken over o.a. verschillende oorlogsmonumenten van Wormerland.
Zanger en muzikant Henk Vasbinder zal voor de muzikale omlijsting zorgen; hij speelt vanaf 13 uur.

Voor iedere deelnemer is er weer onze traditionele herinnering !

Kijk ook op .... www.bevrijdingsbannetocht.nl.

Bannetocht klein

* 27 april 2015