Koenders bezoekt New York en Washington

Nieuwsbericht | 23-04-2015

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) bezoekt van maandag 27 april tot en met donderdag 30 april de Verenigde Staten. De reis begint bij de Verenigde Naties in New York waar de minister deelneemt aan een internationale conferentie over nucleaire ontwapening en het tegengaan van de verspreiding van kernwapens. Daarna reist Koenders door naar Washington voor overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

De Toetsingsconferentie van het zogeheten Non-Proliferatie Verdrag (NPV) is volgens Koenders een `belangrijk ijkmoment'. Het NPV is het enige internationale verdrag waarmee de kernwapenstaten beloven dat ze het bezit van kernwapens zullen terugdringen. Andere landen hebben in ruil beloofd dat ze geen kernwapens zullen maken of ontwikkelen.

Koenders: `Dit verdrag is van groot belang voor onze veiligheid. We moeten deze conferentie aangrijpen om nieuwe stappen te zetten. Gezien de huidige geopolitieke spanningen is dat zeer moeilijk, maar onze inzet is er niet minder om. We moeten daarom zowel realistisch als ambitieus zijn. Er zijn nog altijd 16.000 kernwapens in omloop, en dat zijn er 16.000 te veel.'

De conferentie wordt niet alleen gebruikt om vooruit te kijken, maar ook om terug te blikken. `Er is veel bereikt op dit dossier. Sinds het einde van de Koude Oorlog is het aantal kernwapens met 80 procent gereduceerd, aldus Koenders. `Dat laat zien dat internationaal overleg loont. Ook in moeilijke tijden moeten we dit doorzetten.'

De minister zal maandag op de conferentie een toespraak houden namens Nederland, en namens het NPDI, een samenwerkingsverband van twaalf landen dat met praktische stappen, nucleaire ontwapening en non-proliferatie bevordert. Ook zal Koenders deelnemen aan een door Nederland georganiseerd evenement om jonge academici de kans te geven zich in de discussie over het tegengaan van kernwapens te mengen. Daar zal ook Michael Douglas aanwezig zijn, acteur en VN-gezant voor de Vrede.

Op dezelfde dag organiseert Nederland een High Level Panel waar minister Koenders met de Amerikaanse senator Sam Nunn en oud Doema-lid Arbatov in debat zal gaan over de mogelijkheden om het doel van een wereld zonder nucleaire wapens te bereiken.

Vredesmissies, ontmijning en water

Tijdens het bezoek aan New York zal Koenders ook overleggen over VN-vredesmissies. Recent organiseerde Nederland al een conferentie over dit onderwerp, om meer Europese landen ertoe te zetten een bijdrage te leveren. Daarnaast is Koenders actief op het thema van evaluaties van missies, zodat in de toekomst betere resultaten behaald kunnen worden.

De minister bezoekt in New York verder een tentoonstelling over het belang van ontmijning. De expositie toont via virtual reality aan hoe moeilijk het is om door een gebied te lopen als je niet weet waar de mijnen liggen. Koenders zal ook spreken met de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Eliasson.

Op dinsdag maakt Koenders een boottocht naar Hoboken, de vlakbij Manhattan gelegen stad die in 2012 zwaar werd getroffen door orkaan Sandy. Nederlandse bedrijven hebben voor New York en Hoboken in het kader van de `rebuild by design competitie' omvangrijke plannen ontwikkeld om te zorgen dat de steden in de toekomst droge voeten houden. Hoboken ontvangt tijdens de tocht een speciaal certificaat van de VN voor haar inspanningen om de stad weerbaar te maken tegen water. De Nederlandse steden Delft en Dordrecht kregen al eerder een dergelijk `weerbaarheidsstempel' van de VN. Bij dit deel van het programma zal de Nederlandse watergezant Henk Ovink aansluiten.

Washington

Op donderdag brengt Koenders een bezoek aan Washington voor een overleg met Kerry. Het gesprek zal onder meer gaan over de crises die woeden rond Europa, zoals Libie, Oekraine en Syrie. Ook zal met Kerry worden gesproken over de ramp met vlucht MH17. `Het is van groot belang dat we internationale steun hebben en houden voor de afwikkeling van deze ramp. Daarom blijf ik het onderwerp bij onze partners ter sprake brengen', zegt Koenders.