Ligplaats voor de zomerperiode en vier op- en afstapplaatsen voor bo..


De gemeente Groningen gaat eigenaren van borrelboten faciliteren door ze een ligplaats voor de zomerperiode en vier op- en afstapplaatsen aan te bieden. Ondernemers die met borrelboten varen hebben dit tot nu toe steeds tijdelijk opgelost, maar willen graag een structurele oplossing.

Borrelboten zijn relatief kleine open boten voor bijvoorbeeld feestjes of borrels.

Ligplaats
Het belangrijkste verzoek van de eigenaren is een officiele ligplaats waar de boten in de zomerperiode veilig kunnen liggen op momenten als ze niet gebruikt worden. De gemeente biedt hiervoor ruimte aan in de Oosterhaven in de buurt van het havenkantoor. Er kunnen maximaal tien boten liggen,
mits ze niet langer zijn dan twaalf meter en drie meter breed. Het zomerseizoen duurt van 15 april tot 1 oktober. Een ligplaats kost EUR 220 euro voor deze periode. Per maand huren kan ook, dan bedragen de kosten EUR 44. Tijdens de winterperiode kan geen gebruik worden gemaakt van de
Oosterhaven.

Opstapplaatsen
Om mensen aan en van boord te laten gaan, zijn plekken nodig waar de boten kunnen afmeren. Er is gekozen voor vier plekken verdeeld over de stad:
o De Oosterhaven, bij de zogenaamde `blauwe bank';
o Achter Academie Minerva en het voormalig museum;
o Bij het station en het Groninger Museum, de bestaande aanlegplek voor recreatievaart;
o De steiger aan de diepenring ter hoogte van cafe De Toeter.
Borrelboten mogen hier maximaal een half uur per keer afmeren om gasten in- en uit te laten stappen.

Overlast
Waterbewoners hebben enige bezorgdheid geuit over mogelijke overlast. Op basis van ervaringen in de afgelopen jaren verwacht de gemeente geen problemen. Met de politie afgesproken om alert te zijn op mogelijke overlast en snel te reageren op concrete klachten.

Gepubliceerd op: 29-04-2015 15.00 uur; Laatst gewijzigd op : 29-04-2015 15.05 uur