Emeritus priester J.A. Degger overleden

Emeritus priester J.A. Degger overleden 29-4-2015

Te Tolkamer is 27 april de zeereerwaarde heer Johannes Andre Degger overleden, emeritus priester van het Aartsbisdom Utrecht. Na zijn priesterwijding op 25 juli 1948 was hij achtereenvolgens kapelaan, assistent en pastoor in diverse parochies. Op 24 juni 1988 ging hij met emeritaat en was vervolgens als priester-assistent werkzaam in de H. Martinusparochie te Beek.

Beschrijving

In het overlijdensbericht schrijft kardinaal Eijk onder meer: "Hans was een hartelijk, gastvrij en genereus mens. [...] Veel heeft hij betekend voor de mensen die aan zijn pastorale zorgen werden toevertrouwd. Lief en leed heeft hij met hen gedeeld en de rijkdom van het christelijk geloof uitgedragen."

Kardinaal Eijk: "Zijn priesterwijding ontving hij op de feestdag van de heilige apostel Jacobus. De apostel van wie onder meer het woord afkomstig is dat geloof zonder daden waardeloos is. Met zijn ruim zestig actieve priesterjaren heeft hij door zijn daden ruimschoots blijk gegeven van zijn geloof in de Blijde Boodschap. Na zijn emeritaat keerde hij terug naar zijn dierbare Liemers. Na eerst in de parochie OLV Onbevlekt Ontvangen te Loil en de H. Martinusparochie te Giesbeek pastorale assistentie te hebben verleend, volgde in 1990 een aanstelling in de St. Martinusparochie te Beek/Loerbeek. Zowel zijn 45-jarig, 50-jarig als zijn 60-jarig priesterjubileum vierde hij in Beek, waar hij met veel voldoening werkte. Bij zijn laatste jubileum werd hem een Koninklijke onderscheiding uitgereikt en werd hij Lid in de Huisorde van Oranje-Nassau. In 2010 trad hij definitief terug en ging hij wonen in een zorgappartement in Tolkamer. De laatste maanden, maar vooral de afgelopen weken, ging zijn gezondheidstoestand zichtbaar achteruit. Op 23 april - twee dagen na zijn 95ste verjaardag - heeft hij het sacrament der zieken ontvangen. Na dit genadevolle moment sprak hij vanaf zijn ziekbed met een heldere geest zijn gevoelens van grote dankbaarheid uit voor zijn priesterschap. Hij dankte God voor het vele goede dat hij in zijn leven heeft mogen ontvangen. Ook sprak hij zijn dankbaarheid uit voor de onmisbare steun van velen met wie hij zich verbonden wist, in het bijzonder zijn huisgenote mevrouw Dinie Bolk. Met groot vertrouwen op zijn Heer en Schepper is hij het eeuwig leven tegemoet gegaan. Gaarne verzoek ik u om hem in uw gebed te gedenken."

De Eucharistie ten uitvaart wordt gevierd op zaterdag 2 mei 2015 om 10.30 uur in de St. Martinuskerk, St.-Jansgildestraat 56 te Beek. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op het naastgelegen kerkhof. Op de vooravond van zijn uitvaart worden voor hem de vespers voor de overledenen gebeden (aanvang: 19.00 uur, St. Martinuskerk te Beek). Hierna is er gelegenheid tot afscheid nemen in de aula naast de kerk.

Lees hier het volledige overlijdensbericht.

Zie het origineel.