Dordtse Dodenherdenking 4 mei


Elk jaar houdt Nederland op 4 mei de Dodenherdenking. Tijdens deze plechtigheid herdenken wij allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 4 mei is het om 20.00 uur overal in Nederland twee minuten stil. Twee minuten, waarin we ons realiseren dat we hier in vrijheid twee minuten stil kunnen en mogen zijn. In Dordrecht vindt de herdenking plaats bij het monument op het Sumatraplein, waar ook de traditionele kranslegging
plaatsvindt. Aan het einde van de plechtigheid verzorgt het ensemble `Voce Cantate Melodica' een kort muzikaal intermezzo.

De cooerdinatie van de werkzaamheden met betrekking tot de Dodenherdenking en andere plechtigheden vindt plaats vanuit het kabinet van de burgemeester. Het bestuur van het Centraal Comite Oranjedag Dordrecht (CCOD) speelt hierbij een essentiele rol.

Sumatraplein
De plechtigheid op het Sumatraplein kent een neutraal karakter. Traditiegetrouw verzorgt Jubal de muziek bij de plechtigheid en zijn leden van de scouting uit Dordrecht aanwezig voor ondersteuning. Het militaire protocol wordt toegepast en op afroep worden eerst vertegenwoordigers van
instanties uitgenodigd om een krans of bloemen bij het monument te leggen, gevolgd door de overige belangstellenden. Dit is in overeenstemming met de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Het herdenkingsconcert, dat om 21.00 uur in de Grote Kerk begint, vormt het einde van het programma op 4 mei. De toegang is gratis.
Aanmelding kranslegging
Aangezien het plaatsen van kransen en bloemen bij het monument op afroep gebeurt, is het noodzakelijk dat instanties zich hiervoor van tevoren aanmelden. Wij verzoeken u contact op te nemen met mevrouw Van der Plicht van het kabinet van de burgemeester. Zij is te bereiken via de telefoon:
(078) 770 4124 of e-mail: w.vander.plicht@dordrecht.nl. Instanties die traditiegetrouw een krans of bloemen leggen, worden zekerheidshalve gevraagd zich per mail nog even aan te melden.

Lees verder voor meer informatie over de herdenkingsplechtigheden in Dordrecht.

Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een andere reactie op deze pagina? Laat het ons weten.