Toespraak burgemeester tijdens Koningsdag (30-04-2015)


RSS

27 april 2015, Brachterbeek

Beste inwoners van Maasgouw,

Geachte gedecoreerden en familie,

Op deze Koningsdag vieren we de verjaardag van Koning Willem Alexander. Wij doen dit voor de tweede keer. En voor de eerste keer op zijn feitelijke verjaardag. Majesteit, gefeliciteerd met uw 48e verjaardag vandaag 27 april (1967).

Koningsdag, i.p.v. Koninginnedag, daar ben ik al aan gewend, maar de dag, de 27^ste, dat is wennen. Of moet ik nog wennen dat 30 april geen nationale feestdag meer is, maar een werkdag. Dat kan ook.

De Koning en Koningin geven vanaf vandaag een andere invulling aan de openbare viering. In Dordrecht genieten zij van een schepenparade aan het water. Heel anders dan in Thorn 4 jaar geleden. Koningsdag, een feest van ontmoeting en verbinding. Een dag waarop jong en oud samen feestvieren en
tradities in ere houden. Wij genieten van onze traditie.

* De kinderen die zo met hun versierde fietsjes rondcrossen.
* De samenkomst van alle gedecoreerden en oud gedecoreerden.
* Wij genieten elk jaar in een ander dorp van de inzet van een Oranjevereniging of comite, zoals hier de Stichting Jeugdwerk.

Dit jaar heeft Brachterbeek zijn beste beentje voorgezet, de schutterij en fanfare geven extra kleur met hun optredens. De vlaggen gaan zo in top. De Nederlandse, de Limburgse samen met de vlag van Maasgouw.

* De vlag als symbool van verbondenheid met Nederland, het Koninklijk huis.
* De vlag ook van verbondenheid in Maasgouw. Het is de negende keer dat wij, als inwoners van gemeente Maasgouw, samen deze dag vieren.
* Samen, de gedecoreerden van Beegden, Heel, Panheel, Pol, Wessem Thorn. Ohe en Laak, Stevensweert, Maasbracht, Linne en uiteraard Brachterbeek.
* Verbonden door de vlag, verbonden door een gemeenteraad, een gemeentelijke organisatie.
* Maar ook verbonden in verscheidenheid. Iedere lokale gemeenschap houdt haar eigenheid. Haar eigen Koningsdag, haar eigen Kindervakantiewerk, haar eigen schutterij, harmonie of fanfare.

We zijn ook verbonden door het water. 2015 is het jaar van het water. Op meerdere momenten stond ik er al bij stil. We willen graag met u de komende tijd blijven werken aan het uitdragen van het thema water.

Water geeft levenskracht, verbindt, geeft werkgelegenheid, geeft de mogelijkheid tot ontspanning. Water zorgt voor welzijn en welvaart. Via het water kunnen we trots zijn op onszelf. We regelen de doorgang van de schepen, we verspreiden drinkwater over een groot deel van Limburg, we zuiveren
het afvalwater, wij bevloeien de akkers en we zwemmen en recreeren er in. Het water verbindt al onze dorpen. En in die dorpen dragen mensen bij aan het welzijn en de welvaart. Velen als vrijwilliger.

Donderdag en vrijdag zette ik namens de Koning 14 vrijwilligers in de schijnwerpers. Allemaal actief in de eigen gemeenschap, of de regio. Jarenlang, tijdens vele uren per week. Zij kregen een Koninklijke onderscheiding. 11 werden lid in orde van oranje Nassau, 3 zelfs Ridder in de Orde van
Oranje Nassau. Ze staan hier allemaal voor u. Ik feliciteer ze allemaal nogmaals voor hun bijdrage aan de lokale samenleving. Hun bijdrage maakt dat wij allemaal trots kunnen zijn op onze dorpen en onze gemeente Maasgouw. Mag ik van u voor onze medeburgers een hartelijk applaus? Waarom ook
niet van de fanfare een "lang zullen ze leven"? Dirigent!

Elke gemeenschap kent zijn eigen gewoontes en tradities. Het is goed om in een snel veranderende wereld nog tradities overeind te houden. Ze zeggen vaak iets over gemeenschapszin, over betrokken zijn. Zo ook in Brachterbeek. We zijn zo meteen getuige van het opzetten van de meiboom. Het
plaatsen van de meiboom kent een lange traditie, die op veel plaatsen is verdwenen. Hier gelukkig niet. Een nieuwe lente werd vroeger ingeluid met een meifeest, met een overdadige vruchtbaarheidssymboliek. Niet alleen met betrekking op land, gewas en vee, ook op huwbare jongens en meisjes.
Maar daarover straks meer.

Koningsdag 2015. Een dag van feest door ieder op een eigen manier ingevuld. Ik wil u tot slot vragen een driewerf `hoera' uit te spreken. Op de gezondheid van onze Koning Willem Alexander en zijn gezin. Lange leve de Koning! Hoera, Hoera, Hoera.

Burgemeester Strous