De laatste drempels op de weg naar controle van Rift Valley fever


Gepubliceerd op
30 april 2015

Om de recente ontwikkelingen en mogelijkheden van vaccinatie en diagnostiek tegen Rift Valley Fever (RVF) te bespreken, kwam een groep deskundigen in Rome bijeen voor het bijwonen van een Ad hoc Technical Workshop. De experts kwamen tot de conclusie dat er dringende behoefte is naar betere
vaccins voor het bestrijden van RVF. Voor de toekomst stelden zij negen aanbevelingen op.

Controleer uw cookie-instellingen

Jeroen Kortekaas (CVI) schreef een rapportage over de workshop in samenwerking met James Zingeser, Thomas Ksiazek en Juan Lubroth. De rapportage zal in het Arabisch, Chinees, Frans, Portugees, Russisch en Spaans vertaald worden.

Rift Valley Fever (RVF) kan zowel mensen als dieren ziek maken en komt niet alleen maar in Afrika voor, maar inmiddels ook in Saoedi-Arabie en Jemen. Verspreiding naar andere delen van Azie en Europa is daarom niet onwaarschijnlijk. Om zowel de volks- als diergezondheid te beschermen zijn
aanvullende maatregelen nodig.

1. Monitoringsprogramma's moeten aangescherpt worden, waarbij de One Health aanpak geintegreerd is. Dit vraagt om een actieve samenwerking van nationale ministeries verantwoordelijk voor volksgezondheid, landbouw en landbouwhuisdieren.
2. Erkenning dat het Clone 13 vaccin een veilig en probaat middel is tegen RVF. Risicolanden wordt geadviseerd om het Clone 13 vaccin te registreren.
3. Wetenschappers en producenten worden aangemoedigd om nieuwe veilige en doeltreffende polyvalente of gecombineerde vaccins te ontwikkelen, toegespitst naar regionale behoefte en lokale maximale inzetbaarheid.
4. Het ontbreken van het DIVA-principe mag geen vertraging geven in de ontwikkeling of de registratie van een effectief RVF-vaccin.
5. FAO zou in nauwe samenwerking met het Pan African Veterinary Vaccine Centre en regionale organisaties implementatieNOTstrategieen en protocollen moeten ontwikkelen voor de inzet van RVF-vaccins voor de preventie en bestrijding van RVF-uitbraken.
6. Ontwikkeling van vaccins die niet met een naald worden toegediend moet ondersteund worden.
7. Ondersteuning voor het in gang gezette initiatief voor centrale registratie van medicijnen en vaccins in Afrika.
8. Aanbeveling voor kwaliteitscontrole na registratie van vaccins in Afrika via een gestandaar-diseerde periodieke vaccintest en -monitoring overeenkomstig OIE-standaarden.
9. Regio's en subregio's zouden over lokale voorraden RVF vaccin moeten beschikken, die zowel voor preventie als bestrijding van uitbraken ingezet kunnen worden.

Aan de workshop namen experts op het gebied van RVF vaccinontwikkeling deel, evenals toonaangevende producenten van veterinaire vaccins, de chief veterinary officers van Egypte, Kenia, Mauritanie, Senegal en Soedan, en representanten van belangrijke regionale en mondiale gezondheidsinstituten
zowel op gebied van volks- als diergezondheid.

dr. JA (Jeroen) Kortekaas
Projectleider dr. JA (Jeroen) Kortekaas
Contactformulier + Meer (1)

* JH (Annet) Blanken
Persvoorlichting CVI JH (Annet) Blanken
Contactformulier

Central Veterinary Institute

CVI draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid door onderzoek aan en advisering over dierziekten

* Antibioticum darmontwikkeling vleeskuikens Vroege antibioticumkuur beinvloedt darmontwikkeling bij vleeskuikens
* [IMG] Reportage Brandpunt over Hepatitis E Virus met Wim van der Poel
* Ludo Hellebrekers (foto Raad voor Dierenaangelegenheden / William Hoogteyling) Nieuwe leiding voor Central Veterinary Institute (CVI)

Meer nieuws



* Report The last hurdles towards Rift Valley Fever Control
* Meer over Rift Valley Fever op deze website
* CVI publicaties Rift Valley Fever

Volg Livestock Research op facebook:

En ook op Twitter: