Terugblik vergadering gemeenteraad 29 april 2015


Gepubliceerd op: 30 april 2015
Op woensdag 29 april vergaderde de gemeenteraad over tal van onderwerpen, zoals een drijvend zwembad in de Poel, de programmarekening 2014, regionale samenwerking, digitaal werken en verkeerseducatie. In dit artikel leest u wat de raad heeft besproken en besloten.

Drijvend zwembad in de Poel

De raad heeft ingestemd met een voorstel voor de realisatie van een drijvend zwembad in de Poel met daarbij een terras, een bar een kleine keuken, sanitair en kleedruimte en een ligweide op de oever. Lees meer in het artikel Gemeenteraad akkoord met realisatie drijvend zwembad in de Poel.

Programmarekening 2014

De gemeenteraad heeft de programmarekening 2014 vastgesteld. Met deze programmarekening legt het college verantwoording af aan de raad over het door het college gevoerde bestuur in 2014. In de rekening wordt ingegaan op wat er is bereikt en wat daarvoor is gedaan, op de bestedingen en
inkomsten en op de wijzigingen in de vermogenspositie van de gemeente. Het positieve resultaat van 12,2 miljoen euro zal worden toegevoegd aan de algemene reserve.

De raad stond bij de bespreking van de programmarekening met name stil bij de geconstateerde onrechtmatigheden bij de Europese aanbestedingen in 2014. De raad sprak hierover zijn zorgen uit en drong er bij het college van burgemeester en wethouders op aan de problemen op te lossen. Het college
heeft daar in de vorm van een plan van aanpak al stappen voor gezet.

School of Understanding

De raad heeft ingestemd met de huisvesting en de eerste inrichting van de School of Understanding aan de Pandora 4a-5.

Leerlingenvervoer voortgezet speciaal onderwijs

De raad heeft de nieuwe verordening leerlingenvervoer vastgesteld in verband met gewijzigde wetgeving. Kinderen die na de zomer voor het eerst naar het voortgezet speciaal onderwijs gaan, krijgen niet langer een vergoeding voor het openbaar vervoer. Er is een overgangsregeling getroffen voor
de kinderen die er nu wel recht op hebben. Zij houden hun vergoeding tot het moment dat zij hun school voor voortgezet speciaal onderwijs verlaten.

Regionale samenwerking

De gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel werkten sinds 1999 samen op het gebied van milieu in de zogenaamde Commissie voor Milieu Amstelland en de Meerlanden. De raad heeft besloten deze regionale milieusamenwerking op te heffen per eind juni 2015.

De raad heeft daarnaast ingestemd met aanpassing van de gemeenschappelijke regeling Schadeschap luchthaven Schiphol. In deze samenwerking worden schadeclaims over Schiphol afgehandeld.

Het samenwerkingsverband Gemeentebelastingen Amstelland verzorgt sinds 1 januari 2013 de uitvoering van de Wet onroerende zaken (WOZ), de heffing en invorderingen van gemeentelijke heffingen en belastingen voor de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De
gemeenteraad heeft ingestemd met de toetreding per 1 januari 2016 van de gemeente De Ronde Venen.

Ruimtelijke ontwikkelingen

Het bestemmingsplan 3e herziening Wester-Amstel - Amstelzijde is vastgesteld. De herinrichting van de Amstelzijde en de vervanging van de Amstelbrug maakten de bestemmingsplanwijziging noodzakelijk.

De raad heeft twee grondexploitaties vastgesteld voor de ontwikkellocaties Verhagen en Kooij binnen bedrijventerrein De Loeten.

Aanvragen voor omgevingsvergunningen passen soms niet in het geldende bestemmingsplan. Het is belangrijk om in die gevallen snel te kunnen beslissen over de aanvragen. De raad heeft daarom ingestemd met een voorstel voor procesversnelling in deze gevallen.

Er is een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een woning aan de Amsteldijk Noord 103B. Deze aanvraag is in strijd met de bouwvoorschriften van het bestemmingsplan Wester Amstel. De raad heeft geen bezwaar tegen de uitbreiding van de woning.

Aanbesteding accountantsdiensten

Volgens de wet- en regelgeving benoemt de gemeenteraad een accountant voor de controle van de programmarekening. De opdrachtverstrekking aan de huidige accountant verloopt na de controle van het boekjaar 2015. De raad gaat de accountantsdiensten voor de periode 2016-2019 Europees aanbesteden.
Daarvoor heeft de raad een beoordelingsteam ingesteld.

Programma Digitaal Werken

De gemeente moet haar ICT-omgeving vernieuwen om inwoners en bedrijven optimaal te kunnen bedienen. De internetsite en het klantcontactsysteem worden vervangen, de gemeentelijke producten en werkprocessen worden gedigitaliseerd en het sterk verouderde zaaksysteem wordt vervangen. Ook worden de
processen voor contractbeheer, subsidies en de koppelingen met het financiele systeem opnieuw ingericht. De gemeenteraad heeft voor dit programma een bedrag van 1,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

De fracties van GroenLinks, SP en ChristenUnie vroegen hoe de gemeente Amstelveen om zal gaan met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, nu in Den Haag een akkoord daarover is gesloten. De burgemeester gaf aan al antwoord te hebben gegeven op deze vragen via een bericht aan de raad. De
centrale opvang van vluchtelingen in onze regio verloopt via Amsterdam. Waar nodig zal in Amstelveen maatwerk worden geleverd. De huidige inzet wordt voortgezet.

Verkeerseducatie

De fracties van D66 en GroenLinks hebben, met steun van de overige fracties in de raad, de motie `Verkeerseducatie? Het kan veel beter ...!' ingediend. In deze motie dringen zij er bij het college van burgemeester en wethouders op aan om meer aandacht te geven aan verkeerseducatie op scholen.
Er zijn nu te weinig Amstelveense kinderen en jongeren, die daar aan deelnemen, terwijl het zo belangrijk is voor het vergroten van de verkeersveiligheid.

Benoemingen

Geert van der Velden is tijdens de raadsvergadering benoemd tot extern lid van de rekenkamercommissie. Henk Stoffels is benoemd tot burgerlid van de fractie van de ChristenUnie.

Delen op:

* facebook
* linkedin
* nujij

Wilt u meer weten?

* Laan Nieuwer-Amstel 1, 1182 JR Amstelveen
* Bel ons op: (020) 540 49 11
* Contactformulier
* gemeente@amstelveen.nl
* Openingstijden per balie
* Routebeschrijving
* Volg Gemeente Amstelveen op Twitter
* Volg Gemeente Amstelveen op Facebook
* Inschrijven voor de nieuwsbrief: nieuwsbrief@amstelveen.nl