Nieuw afvalbeleidsplan met extra rolemmer voor PMD


RSS

Persbericht, 29 april 2015

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komt er een nieuw afvalbeleidsplan met als basis een extra rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons (PMD). Dat is het voorstel dat zij nog voor de zomer doet aan de Doetinchemse gemeenteraad. De resultaten van de afvalenquete
die onlangs is gehouden onder inwoners van Doetinchem hebben meegewogen in de totstandkoming van dit besluit.

Van 1 maart tot 1 april 2015 konden inwoners van de gemeente Doetinchem een enquete invullen over de toekomstige afvalinzameling in de gemeente Doetinchem. In de enquete werden twee nieuwe manieren van afvalinzameling voorgelegd aan de inwoners:

1. een variant met een extra rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons
2. een variant waarbij omgekeerd wordt ingezameld. Bij omgekeerd inzamelen brengen inwoners hun restafval naar ondergrondse verzamelcontainers.

62% van de inwoners sprak een voorkeur uit voor een extra rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons (PMD).

Uitslag enquete

De enquete is ruim1800 keer ingevuld. Op de vraag naar welke manier van afvalinzameling de voorkeur uitgaat werd als volgt geantwoord:

* ** 62% kiest voor een extra rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons
* ** 24% wil geen van beiden
* ** 10% kiest voor omgekeerd inzamelen
* ** 4% maakt het niet uit, kan zich in beide opties vinden

Persoonlijke omstandigheden hebben nauwelijks invloed op de gemaakte keuze. Inwoners van alle leeftijden, alle woningtypes en alle wijken en dorpen spreken grotendeels hun voorkeur uit voor een extra rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons.

Opmerkingen

Bij omgekeerd inzamelen gaven veel inwoners aan bang te zijn voor extra zwerfvuil bij ondergrondse containers en dumpen van afval. Bij de variant met een extra rolemmer werd vaak de opmerking gegeven dat mensen moeite hebben met de ruimte die ze kwijt zijn aan een extra rolemmer. Verder zijn
er veel ideeen aangedragen. Deze worden waar mogelijk meegenomen in het nog op te stellen afvalbeleidsplan.

Afvalbeleidsplan

In het nieuwe afvalbeleidsplan worden maatregelen opgenomen die het eventuele ongemak van een extra rolemmer kunnen verlichten, zoals het plaatsen van extra ondergrondse containers voor papier in wijken met kleine tuinen. Op die manier wordt het gemakkelijker om de rolemmer voor papier in te
ruilen voor een rolemmer voor plastic, metalen en drankenkartons. Daarnaast komt er aangepast beleid voor hoogbouw en patiowoningen. Na goedkeuring door de raad zal het nieuwe afvalbeleidsplan in 2016 in werking treden.