Een inbraakvrije meivakantie


Een inbraakvrije meivakantie

30 april 2015
Politielogo

De meivakantie is begonnen. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Als u lekker weg bent, is het voor hen een toptijd. Neem daarom uw voorzorgsmaatregelen.

Op de website van het politiekeurmerk Veilig Wonen www.politiekeurmerk.nl > bewoners > preventietips > veilig op vakantie, vindt u een aantal tips om veilig op vakantie te gaan en het beter beveiligen van uw woning. En vraag ook uw buren om een oogje in het zeil te houden tijdens de vakantie.

Burenkaart

Vul daarnaast samen met uw buren de burenkaart in. U vindt deze op www.politiekeurmerk.nl. Uw buren weten dan waar u te bereiken bent. Bij glasgerinkel of gestommel in uw huis terwijl u op vakantie bent, kunnen zij direct 112 bellen. Ook kunnen ze uw huis een bewoonde indruk geven. Doe alsof u
thuis bent! Zo vergroot u uw kans op een inbraakvrije meivakantie.

Website en Youtubekanaal

Meer informatie over het voorkomen van woninginbraak vindt u op www.politie.nl in het menu Thema's. Daar staan ook filmpjes over de verschillende methoden van inbraak en wat u daartegen kunt doen. Daarnaast ziet u in het menu Misdaad in kaart waar er de afgelopen drie maanden in uw omgeving is
ingebroken.

Wat doet de politie?

Naast voorlichting geven over preventie zet de politie krachtig in op het arresteren van inbrekers. Liefst op heterdaad. Daarvoor werken we veel samen met burgers en zetten we onder meer Burgernet in. Ook plegen we nazorg aan slachtoffers van woninginbraak; we bellen hen binnen twee weken na
hun aangifte om ze te informeren over de voortgang van hun zaak.

112 bellen helpt!

112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren. Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112.
Dan komt de politie met spoed en is de kans groter dat zij de verdachte direct kunnen aanhouden. Mede dankzij meldingen van burgers daalde het aantal woninginbraken in het eerste kwartaal van dit jaar met 17 procent ten opzichte van 2014.

Pas op voor insluipers

Bij warm weer zorgen open ramen en deuren voor verkoeling. Maar een inbreker weet dat ook. Hij ziet zijn kans, sluipt uw huis binnen en slaat toe. Pas daarvoor op!