Cluster Agro en Food biedt kansen voor agrarische ondernemers


30 april 2015

De gemeente Hardenberg neemt deel aan het Cluster Agro en Food regio Zwolle. Het cluster helpt ondernemers in de agrarische sector vooruit bij het toepassen van slimme innovaties in hun bedrijf. Deelname draagt bij aan het versterken van de economie in de regio Hardenberg en zorgt voor meer
vitaliteit en leefbaarheid op het platteland.

Het agrarische bedrijfsleven, overheden en onderwijs-/onderzoeksinstellingen in de regio Zwolle werken samen in het Cluster Agro en Food. Kennispoort regio Zwolle vormt een belangrijke schakel in het cluster en verbindt de samenwerkende partijen aan elkaar.

Het cluster richt zich specifiek op het verspreiden van kennis en het mogelijk maken van innovaties.

Werkgelegenheid
Het cluster wil innovaties tot stand brengen bij agrarische bedrijven die voornamelijk actief zijn in de open teelt en (melk)veehouderij. Door slimme technieken toe te passen, aandacht te hebben voor vitale dieren en het ontwikkelen van nieuwe ketens, wordt de agro en food sector versterkt.
Hiermee krijgt werkgelegenheid binnen de branche en hieraan gelieerde sectoren zoals verwerkende bedrijven, toeleveranciers en dienstverleners een impuls.

Het cluster fungeert als laagdrempelig loket voor ondernemers met innovatievraagstukken. Deskundigen van Kennispoort regio Zwolle helpen de ondernemers in de agrarische sector vooruit bij innovaties, in samenwerking met regionale kennisinstellingen.

Bijeenkomsten en workshops
Door middel van bijeenkomsten en workshops worden agrarische ondernemers geinformeerd over de mogelijkheden en kansen die er zijn en kunnen zij kennis delen. Daarnaast zorgt het cluster voor aansluiting bij het landelijke topsectorenbeleid, zodat landelijke innovatiefondsen binnen bereik zijn.
Omdat de gemeente Hardenberg partner is in het cluster heeft Kennispoort extra aandacht voor de agrarische bedrijven in de regio Hardenberg.

Deelname aan het cluster sluit aan op de economische visie en uitvoeringsagenda voor de regio Hardenberg. Hierin is de landbouw benoemt als een van speerpuntsectoren. Landbouw is in de gemeente Hardenberg van grote economische betekenis en goed voor 8% van de banen in de regio. De sector is
volop in beweging en er liggen kansen door slimme innovaties toe te passen en koppelingen te leggen met andere sectoren. Daarnaast past deelname aan het cluster binnen het gemeentelijke landbouwbeleid.