Eigen bijdrage Huishoudelijke Hulp Toeslag omlaag


Gepubliceerd: 30 april 2015 om 13:30

Laatst gewijzigd: 30 april 2015 om 16:27

Inwoners bij wie de indicatie huishoudelijke hulp in 2015 of in 2016 afloopt kunnen via de Huishoudelijke Hulp Toeslag korting krijgen als ze een huishoudelijke hulp bij De Nieuwe Zorg Thuis inhuren.

De gemeente verlaagt de eigen bijdrage voor Huishoudelijke Hulp Toeslag van EUR 9,50 naar EUR 6,00 per uur. Hierdoor worden de financiele gevolgen voor inwoners die hiervan gebruik maken extra verlaagd. Daarnaast kunnen meer mensen van de Toeslag gebruik maken.

Aanleiding

Wethouder Engberink: "We hebben de uitgaven van de Huishoudelijke Hulp Toeslag na afloop van het eerste kwartaal geevalueerd. Hieruit blijkt dat er minder van de Toeslag gebruik wordt gemaakt dan verwacht. Daarnaast heeft het kabinet heeft eind maart 2015 besloten de eigen bijdrage van de
Huishoudelijke Hulp Toeslag te verruimen. Deze mogelijkheid hebben wij gebruikt om de eigen bijdrage extra te verlagen naar EUR 6,00."

Service PGB

De Huishoudelijke Hulp Toeslag is bedoeld om de werkgelegenheid van hulpen in loondienst te stimuleren. Inwoners bij wie de indicatie Huishoudelijke Hulp afloopt kunnen van deze toeslag gebruik maken. Dit gold helaas niet voor mensen die een indicatie Service Persoonsgebondenbudget hadden met
een Alphahulp. De gemeente is verheugd dat De Nieuwe Zorg Thuis bereid is om de Alphahulpen die dat willen, in loondienst te nemen. Hierdoor kunnen ook inwoners die een indicatie Service PGB hadden gebruik maken van de Toeslag en betalen daardoor EUR 6,00 per uur.

Bijzondere Bijstand

Wethouder Engberink vervolgt: "Wij merken vaak dat er een soort taboe rust op het aanvragen van Bijzondere Bijstand. Het is echter voor iedereen mogelijk om voor de kosten van huishoudelijke hulp - dus ook de Toeslag- te declareren bij de Bijzondere Bijstand. Hoeveel Bijzondere Bijstand je
krijgt is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Op de website van de gemeente staat een rekentool waarmee inwoners kunnen uitrekenen of ze hiervoor (mogelijk) in aanmerking komen. De rekentool vindt u op de pagina Meedoen op maat.

Verandering per 1 mei 2015

Het verlaagde tarief gaat in vanaf 1 mei 2015. Vanaf dat moment kunnen ook inwoners die een indicatie Service PGB hadden gebruik maken van de Toeslag. Inwoners bij wie de indicatie voor huishoudelijke hulp vanaf november 2014 is afgelopen en die geen gebruik hebben gemaakt (of konden maken)
van deze toeslag kunnen alsnog gebruik maken van de Toeslag.

Informatie

Alle inwoners van wie de indicatie voor huishoudelijke hulp is afgelopen krijgen een persoonlijke brief waarin de veranderingen worden toegelicht.