Herdenkingen


Op maandag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats. 's Avonds worden twee stille tochten gehouden.

monument De stenen man (aangepast)

Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar Rusthof

De stille tocht vertrekt om 19.00 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. De tocht gaat via het monument De Stenen Man naar de begraafplaats Rusthof. Op Rusthof wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

monument Asschatterkeerkade (aangepast)

Asschatterkeerkade

De stille tocht vertrekt om 19.20 uur vanaf het erf van de boerderij aan de Asschatterweg 217 naar het herdenkingsmonument aan de Asschatterkeerkade. Daar vindt de herdenking plaats van vier mannen die op 27 april 1945 op die plek om het leven werden gebracht. Leerlingen van de Klimrakker
leggen er een krans. Deze school heeft het monument in 1988 geadopteerd.

Russisch ereveld

Russische dodenherdenking

De herdenking van de gevallenen uit de voormalige Sovjet-Unie op het ereveld van de begraafplaats Rusthof vindt plaats op zaterdag 9 mei. Dat is de dag waarop in de voormalige Sovjetstaten de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Vanaf 10.30 uur kunnen belangstellenden voor de herdenkingsceremonie zich verzamelen op begraafplaats Rusthof. Om 11.00 uur vindt daar de kranslegging plaats bij het monument op het Russische ereveld.

Voorafgaand aan de ceremonie leggen vertegenwoordigers van een aantal ambassades bloemen bij het monument Koedriest, aan het einde van de Loes van Overeemlaan (voorbij het voormalige Kamp Amersfoort en golfbaan De Hoge Kleij).