UvA Studenteninformatiecentrum bezet -- tegen flexcontracten en werkdruk

1 MEI COMMUNIQUÉ

Wij zijn een groep studenten en universiteitsmedewerkers en we hebben het Service en Informatiecentrum van de UvA bezet in de aanloop naar 1 mei.

We hebben gezien hoe de Universiteit van Amsterdam zich structureel schuldig maakt aan het uitbuiten van haar medewerkers -- van professoren en PhD-studenten tot de security van profi-sec. De werkdruk is zo hoog geworden dat het universiteitspersoneel gedwongen wordt te kiezen: tussen het opofferen van de kwaliteit van onderwijs en het opofferen van persoonlijk welzijn. Prestatieprikkels geven hetzelfde duivelse dilemma: ofwel goed onderzoek verrichten, ofwel uitzien naar een loonstrookje. Flexcontracten zijn de norm geworden; universiteitsmedewerkers moeten in onzekerheid leven over de verlenging van hun contract en academische vrijheid wordt ondergeschikt aan de 'targets' die het management stelt. Als het overbelastende contract is afgelopen, kunnen de werknemers weer worden afgedankt. Zulk beleid plaatst de winstmarge van de Corporate University boven de belangen en agentschap van haar werknemers.

Als studenten en medewerkers beseffen we dat de beleidslijnen die arbeidsloon en sociale zekerheid bedreigen, dezelfde bron hebben als het beleid dat ons onderwijssysteem kapotmaakt: de onverzadigbare lust naar winst.

Vroeger gaf de UvA haar studenten en medewerkers vrij op de eerste dag van mei. Met ingang van dit jaar niet meer. De afschaffing van deze internationale dag van de arbeid is het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind. Dit moet worden teruggedraaid: de Dag van de Arbeid moet weer een vakantiedag zijn. We eisen dat universiteitsmedewerkers niet worden behandeld als arbeidsmachines, maar als mensen; dat zij duurzame contracten krijgen in plaats van wegwerpcontracten; en dat zij bevrijd worden uit de ketenen van tijdsefficientie en commercieel belang.

Students' 1st of May Committee

Binnengasthuisstraat 9 1012 ZA Amsterdam