Jonge Afrikanen crowdfunden hun eigen ontwikkelingshulp

Er gaat vanuit Nederland steeds minder geld naar ontwikkelingshulp in Afrika. Kan lokale crowdfunding een oplossing bieden? Crowdfunding platform 1%Club trainde 100 gedreven jonge Afrikanen in hoe ze crowdfunding kunnen inzetten om hun omgeving te verbeteren. Als stimulans werden de bedragen verdriedubbeld door een innovatiefonds. De resultaten waren veelbelovend. Maar liefst 75 van hen waren in staat om het benodigde geld voor hun eigen ontwikkelingsproject op te halen.

De jonge ondernemer Raphael uit Kameroen wil een computerschool speciaal gericht op jonge meiden opzetten. Binnen 30 dagen wist hij 4.000 euro op te halen om zijn eerste computers te kopen en van start te gaan. Mathiu uit Kenia wil gezinnen in een afgelegen dorp zonder elektriciteit voorzien van zonnepanelen en wist hiervoor 8.000 euro in te zamelen. Zijn Keniaanse vrienden doneerde vooral aan hem via hun mobiele telefoon.

Cheetah generatie van jonge ondernemende Afrikanen

Er is een hele generatie Afrikanen in opkomst die boordevol vernieuwende ideeen zit hoe ze armoede kunnen aanpakken. Ze worden ook wel de Cheetah generatie genoemd. Zij wachten niet tot de hulp naar hun toestroomt maar komen zelf in actie. Door middel van workshops in Kenia, Zuid-Afrika en online trainingen werden door 1%Club 100 van deze Afrikaanse pioniers getraind hoe ze crowdfunding kunnen inzetten voor hun wereld verbeterend project.

Hamdia uit Ghana: "Hoewel we niet van bedelen houden is crowdfunding een goede manier om op een persoonlijke en enthousiaste wijze mensen in Ghana te vragen ons te steunen en aandacht te genereren voor ons innovatief product waarmee je op een milieuvriendelijke manier kunt koken.

De toekomst van ontwikkelingshulp

Het resultaat? Maar liefst 75 van de 100 jonge Afrikanen uit 21 landen waren in staat het gewenste doelbedrag te bereiken. In Afrika werd hiermee door middel van crowdfunding in totaal 175,000 euro ingezameld. Dit is vervolgens door de Nationale Postcode Loterij aangevuld met 400,000 euro om de projecten van de grond te krijgen. De innovatieve ideeen van deze jonge generatie Afrikanen kan zorgen voor een golf van vernieuwing die ook lokaal gedragen wordt.

Bart Lacroix (Directeur 1%Club): "Ik verwacht dat de toekomst van ontwikkelingshulp steeds vaker zal verschuiven naar lokale crowdfunding. Crowdfunding is een goede manier om lokaal te valideren of er draagvlak is voor een bepaald ontwikkelingsproject en of er een organisatie achter zit waarvan je verwacht dat ze het succesvol kunnen uitvoeren"