Dorper Esch: uitvoeringsplan voor een toekomstbestendige sporthal- en zwembadvoorziening in Denekamp

PersBERICHT

Dinkelland, 30 april 2015

Dorper Esch: uitvoeringsplan voor een toekomstbestendige sporthal- en zwembadvoorziening in Denekamp

De gemeente Dinkelland wil samen met de betrokken partijen een uitvoeringsplan opstellen voor een toekomstbestendige sporthal- en zwembadvoorziening in Denekamp.

Achtergrond

Hoe zorgen we er samen voor dat er in de toekomst ook nog maatschappelijke voorzieningen zijn? Voorzieningen als binnensportaccommodaties, kulturhus, scholen en zwembad in Denekamp staan onder druk vanwege demografische ontwikkelingen en/of een kwetsbare financiële huishouding. “De wereld verandert snel, we hebben te maken met demografische veranderingen in Denekamp; er worden minder kinderen geboren en we worden steeds ouder. De samenstelling van onze inwoners verandert en het gebruik van maatschappelijke voorzieningen verandert dus ook. De gemeente Dinkelland wil dat de voorzieningen toekomstbestendig blijven en dat de exploitatie ook op lange termijn uitvoerbaar blijft”, aldus wethouders Alfons Steggink en Loes Stokkelaar.

Verbindingen leggen

Deze ontwikkelingen waren in 2014 aanleiding om een onderzoek op te starten; hoe zorgen we er samen voor dat er in de toekomst ook nog maatschappelijke voorzieningen zijn? Zijn de functies van deze voorzieningen zodanig met elkaar te verbinden, zodat ze elkaar versterken en exploitabel blijven? Deze vragen heeft de gemeente Dinkelland aan betrokkenen, gebruikers en personeel van de verschillende maatschappelijke voorzieningen -de binnensport, de scholen, het Kulturhus en het complex de Dorper Esch- in Denekamp gesteld. In het rapport ‘Samen kansrijk verbinden’ zijn slimme verbindingen tussen de voorzieningen in kaart gebracht.

Vanuit de aanbevelingen in dit rapport is de hoogste prioriteit gegeven aan het opstellen van een concreet uitvoeringsplan voor het complex Dorper Esch.

Uitvoeringsplan voor een toekomstbestendige accommodatie De aanwezigheid van een adequate sporthal- en zwembadvoorziening in Denekamp is voor het college belangrijk. Verantwoordelijk wethouders Alfons Steggink en Loes Stokkelaar: “We willen voortvarend gaan werken aan een passende en toekomstbestendige sporthal- en zwembadvoorziening in Denekamp. Welke keuzes hiervoor gemaakt moeten worden en hoe deze voorziening er uit moet komen te zien gaan we in de komende periode ontdekken en vastleggen in een uitvoeringsplan.

Gezamenlijk optrekken

Verantwoordelijk wethouders Loes Stokkelaar en Alfons Steggink: “De input van de gebruikers van het complex is belangrijk om een goede basis te leggen. Samen met vertegenwoordigers van de gebruikers en het personeel van complex Dorper Esch gaan we werken aan uitgangspunten voor een toekomstbestendige sporthal- en zwembadvoorziening. Dit doen we op basis van realistische toekomstverwachtingen. We kijken hiervoor samen naar bijvoorbeeld demografische gegevens, bezoekerspeilingen, eisen vanuit de bonden en actuele trends, ontwikkelingen en wetgeving. Het uitvoeringsplan zal uiteindelijk leiden tot een ruimtelijk en functioneel programma van eisen waarin wordt verwoord hoe de accommodatie er uit moet komen te zien”.

Statement gebruikers Dorper Esch

De vertegenwoordigers van de gebruikers leveren een constructieve bijdrage, maar willen wel benadrukken dat zij handelen vanuit hun eigen autonomiteit. Vanuit die hoedanigheid zullen zij hun eisen inbrengen over hoe zij denken dat een adequate voorziening er uit moet komen te zien. Het doel is het waarborgen van de continuïteit van de verenigingen, waarbij zij alle gebruikers zoals ook het onderwijs betrekken.