Frans oefengebied La courtine kleurt weer even oranje

Nieuwsbericht | 30-04-2015 | 12:34

Voor het eerst in lange tijd hebben Nederlandse landmachtmilitairen gebruik gemaakt van de beroemde Franse oefenplaats La Courtine. Meer dan 500 militairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot trainden de afgelopen 2 weken in het ruwe terrein. Menig dienstplichtige heeft al dan niet dierbare herinneringen aan het gebied.

In de jaren 1959-1964 trokken grote Nederlandse eenheden naar het centrum van Frankrijk om daar 3 maanden te oefenen. Tot 1970 gingen nog kleinere eenheden naar de omgeving van La Courtine in midden-Frankrijk. Ook in de jaren '90 van de vorige eeuw gebeurde dat een enkele keer.

Boxer

De intocht van `Les Neerlandais' trok veel aandacht in het nog geen 1.000 inwoners tellende dorp. In het nabije Ussel kwamen de pantservoertuigen na een lange rit per trein aan. Daarbij waren de nieuwe pantserwielvoertuigen Boxer en Bushmaster. De rupsvoertuigen gingen verder op een dieplader. De imposante Boxer - 40 ton gepantserd staal - reed onder begeleiding van Franse gendarmerie door de straten van La Courtine.

Attache

De commandant van het district, kolonel Guillaume Ponchin en de regionaal commandant luitenant-kolonel Jean Pierre Ancelet toonden bijzondere belangstelling voor de Nederlandse troepen en hun materieel. Tijdens hun bezoek was ook de Nederlandse Defensieattache in Parijs, kolonel Jan Blacquiere aanwezig.

Samenwerking

De terugkeer naar Frankrijk blijft vrijwel zeker niet tot 1 keer beperkt. 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene versterkt de komende tijd de samenwerking met het 92e Regiment Infanterie van de Franse Armee de Terre (landmacht) in Clermont-Ferrand.